Bloeding

Bij een bloeding is het belangrijk om te zien of het bloed dat uit een wond stroomt helderrood is (aderlijk) of donkerder rood (slagaderlijk). Een bloeding veroorzaakt door een ernstige verwonding moet op een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis worden behandeld. Bel eerst een hulpdienst en zorg ervoor dat het gewonde lichaamsdeel boven het hart geplaatst wordt (laat het slachtoffer gaan liggen als de verwonding zich in het onderlichaam bevindt), bedek het gewonde lichaamsdeel met een doek (of met de blote handen als er geen doek voorhanden is) en oefen ten minste tien minuten stevige druk uit op het gewonde lichaamsdeel terwijl u wacht op hulp of vervoer naar een eerstehulppost.

Als het uitoefenen van druk en de verheffing van de wond de bloeding niet doet stoppen, oefen dan druk uit op een van de drukpunten om de bloedstroom te verminderen. Gebruik alleen een tourniquet of knevelverband als het echt niet anders kan. Het onjuist aanbrengen van een tourniquet kan leiden tot blijvende beschadiging van de zenuwen en bloedvaten in de buurt van de verwonding. Maak een tourniquet van een stuk stof of vergelijkbaar materiaal, wikkel het tourniquet boven de wond om het lichaam en bind het af.

Bloeding

Steek een stok of ander stevig voorwerp tussen het stuk stof en het lichaam; draai de stok totdat er een dusdanige druk ontstaat dat de bloeding stopt. Houd in de gaten hoe lang het slachtoffer het tourniquet draagt, opdat eerstehulpverpleegkundigen de juiste maatregelen kunnen nemen. Nogmaals: het gebruik van een tourniquet is alleen toegestaan als alle andere maatregelen om de bloeding te stoppen gefaald hebben.

Het onjuiste gebruik van een tourniquet kan akelige gevolgen hebben voor het slachtoffer, bijvoorbeeld ernstige beschadiging van het weefsel van een arm of been.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips