Sportblessure: meniscus gescheurd, wat nu?

Knieblessures komen vaker voor dan we zouden willen. Het lichaam draaien terwijl het standbeen blijft staan, kan leiden tot beschadiging aan de knie. Een gescheurde meniscus is een veel voorkomende knieblessure. Wat is het en hoe ziet het behandeltraject eruit?

 

Wat is de meniscus eigenlijk?

Veel mensen dat de meniscus één van de kniebanden is, maar niets is minder waar. In feite is de meniscus een schijfje soepel kraakbeen. In elke knie zitten twee menisci, die de functie hebben om schokken op te vangen en stabiliteit te geven aan het kniegewricht. Met name bij draaibewegingen zijn de menisci zeer belangrijk.

 

Blessure aan de meniscus

Het is mogelijk dat u een blessure oploopt aan de meniscus. Het gaat dan om een scheur die ontstaat in het kraakbeen. Omdat de meniscus amper doorbloeding heeft, is er echter meestal geen sprake van herstel, zoals bijvoorbeeld bij een spier wel het geval is. Vaak – maar niet altijd – leidt een gescheurde meniscus tot een verwijdering van het schijfje kraakbeen, door middel van een lichte operatieve ingreep.

 

Symptomen

Lang niet elk pijntje aan uw knie is direct een gescheurde meniscus. Hoe kunt u een meniscusblessure nu herkennen? De volgende symptomen wijzen hierop:

  • Een stekende pijn in de knie die eigenlijk continu aanhoudt;
  • Een dikke knie (vocht in de knie);
  • De knie voelt instabiel aan;
  • Het niet meer kunnen buigen of strekken van de knie.

 

De specialist kan door middel van een lichamelijk onderzoek vrij eenvoudig vaststellen of er sprake is van meniscusletsel. Dat kan wel pas wanneer de zwelling is afgenomen, meestal ongeveer een week na het knietrauma. Indien nodig kan een MRI-scan uitsluitsel bieden.

 

Behandeling: wel of niet opereren?

Er zijn twee mogelijkheden wanneer er sprake is van meniscusletsel. Het scheurtje kan vanzelf herstellen, al verloopt dat herstel vaak langzaam doordat het kraakbeen amper doorbloeding kent. Wanneer er sprake is van een klein scheurtje, dan kan de meniscus in de meeste gevallen goed herstellen.

 

Is er sprake van zwaarder meniscusletsel, dan is een (kijk)operatie nodig. Dit gebeurt meestal wanneer de klachten langere tijd (twee tot drie maanden) aanhouden of wanneer er een sterk vermoeden bestaat van een flinke scheur in de meniscus. Bij actieve sporters wordt sneller gekozen voor een operatie, omdat dit veelal de snelste en beste manier van herstel is. Vaak wordt het kraakbeen al tijdens de kijkoperatie weggehaald. Het is dan ook een relatief lichte operatie. Hoe snel iemand herstelt van een meniscusoperatie, verschilt van person tot persoon. Over het algemeen staat hiervoor een periode gepland van drie tot maximaal zes maanden, maar soms verloopt het herstel ook (veel) sneller.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips