Gebroken scheen- of kuitbeen

Het onderbeen bestaat in feite uit twee grote, sterke botten: het scheenbeen en het kuitbeen. Het scheenbeen zit aan de voorkant en is via het kniegewricht aan het bovenbeen verbonden. Samen met het dunnere kuitbeen is het scheenbeen via het enkelgewricht aan de voet verbonden. Het scheenbeen draagt het meeste gewicht in het onderbeen. Om het onderbeen te breken, is veel kracht nodig. Dat kan bijvoorbeeld komen door een ongeval of door een flinke trap of knal. Bij een breuk in het onderbeen is er vaak sprake van zowel een gebroken scheenbeen als kuitbeen.

 

Oorzaak en symptomen

Een breuk in het onderbeen komt met name voor bij contactsporten, zoals voetbal. De oorzaak van een gebroken scheen- en/of kuitbeen is dan ook vaak een directe: een trap of knal tegen het been. Ook een ongeval, zoals een verkeersongeluk of een val van grote hoogte, kan leiden tot een gebroken scheen- of kuitbeen. Het is relatief eenvoudig om vast te stellen of er sprake is van een gebroken onderbeen. Hevige pijn is de belangrijkste indicator. Daarom wordt vaak direct pijnstilling toegediend. Ook zwelt de huid rondom de breuk op en verkleurt deze vaak. Een röntgenfoto biedt uitsluitsel.

 

Behandeling en operatie

Omdat er bij een onderbeenbreuk vaak sprake is van zowel een gebroken scheen- als kuitbeen, is er in de meeste gevallen sprake van instabiliteit in het onderbeen. Ook de huid, spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen kunnen beschadigd raken, wat zelfs kan leiden tot een open breuk, waarbij het bot in direct contact komt met de buitenlucht. Ook uitval van zenuwen en bloedvaten is een mogelijk complicatie.

 

Een operatie is niet altijd noodzakelijk. Bij een zogeheten conservatieve breuk is loopgips voldoende om het bot weer netjes aan elkaar te laten groeien. Is er sprake van een breuk waarbij het bot rechtgezet moet worden, dan spreekt men van een invasieve breuk. In dit geval is een operatieve ingreep noodzakelijk. Het been wordt dan volledig in het gips gezet en het herstel duurt langer.

 

Herstel

Ongeacht de soort breuk en de bijkomende complicaties, duurt een herstel altijd vrij lang. Wanneer u het onderbeen weer volledig kunt belasten, verschilt per breuk. De minimale hersteltijd varieert van zes tot twaalf weken. Omdat u vaak langdurig in gips wordt gezet, verstijft het kniegewricht in de meeste gevallen. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen. Zo zal de belasting van uw onderbeen langzaam worden opgebouwd. In beginsel gaat u op pad met krukken, later kunt u weer zelfstandig lopen. In vrijwel alle gevallen herstelt u weer volledig van een breuk in het onderbeen.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Dank voor de heldere uitleg. Hopelijk ben ik gauw weer op de been na mijn kuitbeenbreuk en twee gekneusde enkels. Vanmiddag krijg ik hopelijk loopgips.

    1. Ben lelijk ten val gekomen tijdens het boulderen en wist meteen dat het mis was. Heb mijn linker kuitbeen gebroken, en ben door beide enkels gegaan. Mijn rechtervoet heeft een klein fractuur op de bovenkant van de voet.

      Kan met behulp van krukken nauwelijks lopen. Wat een ellende. Hopelijk dat de gips spalk (van enkel t/m knie) er na 1 week af mag en dat er dan loopgips op komt zodat ik in elk geval mijn knie weer mag buigen.

      Er gaat ook van alles door je hoofd als het je overkomt. Werk, afspraken en plannen heeft er allemaal onder te leiden, en ook dingen als naar de wc gaan, alleen thuis zitten, voor jezelf zorgen. Je bent in één klap volledig afhankelijk. Hopelijk geneest het snel zodat ik weer kan sporten.

  2. Hoop dat alles goed is gekomen! Ik heb ook Mn kuitbeen en scheenbeen gebroken….vreselijk, over 13 dagen gaat het gips eraf…10 weken zit er dan op.

    De afhanglijkheid is vreselijk, zit in een rolstoel, en die kan niet door naar het toilet enz…..ook een beetje eigen schuld, te lang door blijven sudderen omdat ik dacht aan een kneuzing…dus alles opnieuw gebroken en vastgezet met schroeven en een plaatje…geen idee hoe het verder gaat, lopen of fysio, een” raad! Ga gelijk naar het zieken huis voor een foto, en ga niet wachten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips