Is het vaccin tegen Ebola succesvol?

De ziekte Ebola overheerste de medische nieuwsbulletins in het jaar 2014, en ook in 2015 komt het onderwerp nog regelmatig voorbij. Met name in (West-)Afrika heeft de levensbedreigende ziekte veel slachtoffers gemaakt. In eerste instantie was er geen medicijn of vaccin tegen de ziekte, maar naarmate de tijd vordert, wint de medische wetenschap ook op dat gebied aan terrein. Inmiddels is er een vaccin ontwikkeld en getest, maar hoe succesvol is dat? Dat leest u in dit artikel!

Ontwikkeling vaccin

Ebola is een besmettelijke virusziekte die zeer dodelijk is. Hoewel de ziekte de laatste tijd wereldwijd bekend en gevreesd is geworden, bestaat deze al ruim 40 jaar. Er is nog altijd geen medicijn voor Ebola, maar er is nu wel een vaccin ontwikkeld dat besmetting tegengaat. De ontwikkeling van een vaccin is normaal gesproken een project dat meerdere jaren in beslag neemt. Vaak duurt het wel tien jaar of langer om een vaccin te ontwikkelen en testen. Omdat de impact van de ziekte zo groot is geweest, hebben medische wetenschappers, artsen en farmaceutische bedrijven de handen ineen geslagen. Door verschillende donoren was er ook de financiële slagkracht om snel een oplossing te vinden. Het vaccin tegen Ebola is in een jaar tijd ontwikkeld én getest. Wat zijn de resultaten?

Test in Guinee

Het vaccin tegen Ebola is getest in Guinee, onder zo’n 4000 mensen. De testgroep bestond uit mensen uit de directe leefomgeving van ongeveer 100 Ebola-patiënten. De resultaten van de test zijn zeer positief, want het vaccin bleek in het onderzoek 100% effectief. En dat niet alleen, ook is het gebruik van het vaccin veilig gebleken, waardoor een bredere inzet niets nog in de weg lijkt te staan. De WHO maakte deze resulaten bekend. Vanwege de succesvolle test, is nu besloten dat het vaccin aan iedereen wordt toegediend die het risico loopt om besmet te raken. Het vaccin toont dus de potentie om, in geval van een nieuwe uitbraak van Ebola in de toekomst, snel en goed te kunnen reageren.

Kan het vaccin hele samenlevingen beschermen?

Hoewel de snelle verspreiding van Ebola inmiddels een halt is toegeroepen, heerst het virus nog steeds in delen van Afrika. Zo vinden er wekelijks nog altijd zeker 30 besmettingen plaats, met name in de zwaarst getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinee. Dat zijn aantallen die nog altijd gevaarlijk hoog zijn. Of het ontwikkelde vaccin in de toekomst hele samenlevingen kan beschermen tegen de dodelijke ziekte, moet nog worden onderzocht. De eerdere resultaten bieden echter veel perspectief.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips