Enterocolitis

Enterocolitis is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het protozoön (eencellig diertje) Balantidium coli. Balantidium coli is het grootste en enige trilhaardiertje dat pathogeen (ziekteverwekkend) is voor mensen. Het protozoön huist normaal in het varken. De cysten die in de uitwerpselen van het varken zitten, kunnen via hun contact met voedsel of water op de mens worden overgebracht. De incubatietijd van de cysten is onbekend, maar is vermoedelijk slechts enkele dagen.

Enterocolitis

De cysten worden door de nieuwe gastheer ingeslikt en naar de dikke darm van de mens gevoerd, waar ze diarree veroorzaken. In ernstige gevallen hechten de protozoën zich aan de darmwand waardoor er abcessen en zweren ontstaan. In extreme gevallen kunnen deze diertjes zelfs dysenterie en de dood tot gevolg hebben.

In derdewereldlanden met slechte sanitaire voorzieningen en ongezuiverd drinkwater kunnen er zich epidemieën voordoen via het met uitwerpselen besmette water. Enterocolitis wordt vastgesteld door de ontlasting op cysten te onderzoeken. Is de patiënt besmet dan krijgt hij metronidazol voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips