De aarsmade als menselijke parasiet

We denken er (gelukkig) niet elke dag aan, maar ook mensen hebben te maken met parasieten in het lichaam. Zo komt de aarsmade algemeen voor in Nederland. Het is een darmparasiet die veel jeuk veroorzaakt. Vaak zijn het kinderen die last hebben van een besmetting met deze één centimeter lange wormpjes, die bleek van kleur zijn. Ook volwassenen kunnen hier echter mee te maken krijgen. De aarsmade is de meest voorkomende (rond)worminfectie in Nederland.

Kennismaking met de aarsmade

Een aarsmade is een parasiet, een wormpje van een centimeter lang, die alleen kan leven in het menselijk lichaam. Besmetting is volkomen ongevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Dat komt voornamelijk doordat de wormpjes flinke jeuk kunnen veroorzaken. Besmetting vindt plaats door de wormeitjes in te slikken. Deze eitjes zijn zo klein dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Aarsmaden leven in de darm en leggen hun eitjes rond de menselijke anus. Kinderen krabben zich daar als ze jeuk hebben, waardoor de eitjes op de handen terechtkomen. Zo worden ze vaak verder verspreid – vaak naar andere kinderen, maar ook naar volwassenen.

Gevolgen

In feite is een aarsmadebesmetting ongevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn. Vooral ‘s nachts kunnen de parasieten flinke jeuk rond de anus veroorzaken. Door te veel te krabben, kan de huid daar gaan ontsteken. Soms kunnen aarsmaden ook lichte klachten veroorzaken aan darmen en buik. Besmetting heeft echter geen ernstige, schadelijke gevolgen voor het menselijk lichaam. Een bijkomend gevolg van een aarsmadebesmetting, is wel dat mensen die hier last van hebben, vaak wakker liggen ‘s nachts. Door de jeuk kunnen zij niet in slaap komen, wat kan leiden tot vermoeidheidsklachten.

Help, ik heb aarsmaden! Wat nu?

In principe is behandeling niet noodzakelijk. Het is alleen belangrijk om nieuwe besmetting te voorkomen. Dat kan alleen door ervoor te zorgen dat de eitjes niet opnieuw worden ingeslikt. Een goede hygiëne is daarvoor noodzakelijk: regelmatig de handen wassen en krabben vermijden zijn de beste preventiemethoden. Ook het gebruik van schoon ondergoed en schone handdoeken is belangrijk.

Het is wel mogelijk om medicijnen te gebruiken tegen aarsmaden, zoals mebendazol. Deze medicijnen zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Vaak wordt een tablet genomen die mebendazol bevat, waardoor de aarsmaden worden gedood. Bij jonge kinderen of zwangere vrouwen is het gebruik van deze medicatie niet aan te raden. Bij besmetting met aarsmaden (of vermoeden daarvan), is het voor hen belangrijk om melding te maken bij de huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips