Verkoudheid door minder slaap

Met de herfst in aantocht, dient vaak ook een verkoudheid zich aan. Door de wisseling van het zomerse weer naar een onstuimiger en kouder weertype, wordt ons lichaam al snel op de proef gesteld. Een mogelijk gevolg daarvan is dat u geconfronteerd kunt worden met een verkoudheid. Heeft u hier nu al last van, terwijl de herfst nog maar amper is begonnen? Daarvan kan – verrassend genoeg – uw slaapritme weleens de oorzaak zijn!

De relatie tussen slaap en verkoudheid

De Universiteit van Californië heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen slaap en verkoudheid. Daaruit bleek dat de duur van onze slaap van invloed is op de kans op een verkoudheid. Mensen die gedurende een nacht zes uur slapen, hebben vier keer zoveel kans om verkouden te worden als mensen die in een nacht zeven uur slapen. Wat een uurtje korter of langer slapen al niet voor verschil kan maken!

Geen direct verband: verzwakt immuunsysteem

Het is niet zo dat het onderzoek een direct verband heeft aangetoond tussen slaap en verkoudheid. Waarschijnlijk is het zo dat minder slaap leidt tot een verzwakt immuunsysteem van het menselijk lichaam. Dat betekent dat ziekteverwekkers door het lichaam niet of minder effectief worden aangepakt, waardoor ze meer kans krijgen om bijvoorbeeld een verkoudheid te veroorzaken.

Wilt u een verkoudheid voor zijn? Slaap een uurtje langer!

Wilt u een verkoudheid voorkomen, met het oog op de in aankomst zijnde herfst- en winterperiode? Slaap dan een uurtje langer! Ga dus wat eerder naar bed of blijf ‘s ochtends, als uw agenda dat toelaat, een extra uurtje liggen. Het is niet zo dat u hierdoor helemaal niet meer verkouden wordt, maar u zorgt er op deze manier wel voor dat uw immuunsysteem in optimale conditie verkeert. Hierdoor bent u minder vatbaar voor ziekte en verkoudheid.

Uw weerstand op andere manieren verbeteren

Meer slapen dus, dat is het motto. Er zijn echter nog tal van andere manieren om uw weerstand een extra duwtje in de rug te geven. Het lijken (en zijn) stuk voor stuk clichés, maar ze kloppen wel:

  • Eet voldoende groenten en fruit
  • Eet gevarieerd en gebruik daarbij zo veel mogelijk natuurlijke producten
  • Zorg dagelijks voor een frisse neus, bijvoorbeeld door het maken van een wandeling in de lunchpauze
  • Sport en beweeg voldoende
  • Zorg voor kleding die past bij het (veranderende) weer

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips