Terminale thuiszorg
Terminale thuiszorg vormt een uniek zorgsysteem dat in Nederland draait op vrijwilligers en professionele thuishulp die medische zorg en psychologische steun verlenen aan terminale patiënten die thuis willen sterven. Daarnaast zijn er tegenwoordig een aantal zogenaamde hospice-huizen waar terminale patiënten in de laatste fase van hun leven kunnen verblijven.
De term hospice is afkomstig uit de Amerikaanse beweging voor menswaardige zorg aan terminale patiënten. Het betreft centra die speciaal voor uitbehandelde terminale patiënten zijn opgericht. Men komt in aanmerking voor hospice-opname als de patiënt zes maanden of minder te leven heeft.
Ook in Nederland zijn er hospice-huizen, maar deze zijn kleiner in aantal en hebben een kleiner aantal bedden en personeel. De meeste terminale zorg vindt in Nederland plaats in het ziekenhuis of thuis met behulp van de intensieve thuiszorg en vrijwilligers die zijn getraind in de begeleiding van terminale patiënten en hun familie en/of partner. Zowel de Amerikaanse als Nederlandse vorm van terminale thuiszorg en begeleiding is gericht op verlichting van het lijden en op instandhouding van de kwaliteit van leven tot aan de dood. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de omgeving van de patiënt zodat deze wordt begeleid en opgevangen bij het verlies en verdriet over het feit dat een dierbare stervende is.
Een hospice-programma kan onderdeel zijn van een gewoon ziekenhuis of een zelfstandige zorginstelling zijn. Vaker nog wordt de terminale zorg in het huis van de patiënt zelf verleend door een verpleegkundige die gespecialiseerd is in terminale zorg en onder de verantwoordelijkheid van een (huis)arts werkt. In samenwerking met een eventuele vrijwilliger wordt aan de patiënt en zijn familie/partner steun en stervensbegeleiding gegeven.
Doordat de terminale (thuis-) zorg voor een deel door vrijwilligers wordt gedaan, kan iedereen ongeacht zijn inkomen een beroep op deze vorm van zorg. Voor wat betreft de professionele terminale thuiszorg wordt men meestal geacht een aanvraag te doen bij de regionale instelling voor thuiszorg, die dan geheel of gedeeltelijk, direct of op termijn kan worden gehonoreerd.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.