Sint vitusdans

Sint vitusdans (chorea minor), is een hersen aandoening bij kinderen, zich uitend in abrupte, doelloze bewegingen van romp en ledematen. De aandoening kan voorkomen als complicatie bij acuut reuma (dat is de vorm van besmettelijke reuma die voornamelijk bij kinderen voorkomt). Bij meisjes komt de Sint Vitusdans tweemaal zoveel voor als bij jongens. De aandoening wordt veroorzaakt door een soort overgevoeligheidsreactie waarbij de dieper gelegen kernen van de grote hersenen worden beschadigd.

sint vitusdans

De aanval van doelloze beweeglijkheid wordt voorafgegaan door geleidelijk verlies van eetlust en af en toe braken. De patiënt kan moeilijk schrijven en laat voorwerpen vallen doordat de spieren de gewone bewegingen niet kunnen uitvoeren. Men heeft ook toenemende moeilijkheden bij het lopen en trappenklimmen, omdat het hortend en stotend uitvoeren van bewegingen, zich het eerst in de benen uit. Later gaat het gehele lichaam of alleen delen ervan onrustige bewegingen maken, die niet beheerst kunnen worden. Ook komen er schokkende spiertrekkingen, die bij vermoeidheid of inspanning erger worden. Het kind kan deze bewegingen misschien enkele minuten onder bedwang houden, maar zij beginnen spoedig weer opnieuw.

Tijdens de slaap zijn zij gewoonlijk afwezig behalve in erge gevallen. De gemoedsstemmingen kunnen tijdens de aanvallen even gevarieerd zijn als de bewegingen. Het kind kan afwisselend huilen en lachen, het is prikkelbaar en moeilijk in bedwang te houden.

Door behandeling met bepaalde geneesmiddelen kunnen de verschijnselen althans ten dele onder controle worden gehouden. Na verloop van tijd herstellen de meeste kinderen zonder restverschijnselen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Hoi,
    Ik heb als kind sint vitusdans gehad. Ik kon amper lopen en ik moest overal om huilen. Verder weet ik er niet meer veel van, alleen het ziekenhuis en dat ik ziek was. En ook dat de artsen niet wilde geloven dat ik het had, want het kwam niet voor bij kinderen van 4, totdat mijn huisarts bij haar punt bleef kwamen ze toch tot de conclusie dat ik dit had.

    Maar tot de dag van vandaag heb ik nog steeds last van lopen, en dingen inschenken en misschiennnog wel meer kleine restverschijnselen, al kan ik nergens antwoord vinden of dat er ook van is. Zijn er nog meer mensen met rest verschijnselenu, inmiddels ben ik 26 jaar verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips