Restless legs

Klachten en verschijnselen
– Onaangenaam kriebelend gevoel in de kuiten en soms in voeten, dijen of armen als iemand wakker is, vooral als hij ligt.
– Onbedwingbare neiging om de benen te bewegen.
– Soms verergering van de klachten in tijden van stress.

Restless legs (rusteloze benen) is een afwijking waarbij de benen zeer prikkelbaar aanvoelen, behalve wanneer ze bewogen worden. Dit ongemak begint meestal kort na het naar bed gaan. Het voelt vaak alsof u op zou willen staan om te lopen of de benen te bewegen. Dit verlicht de klachten voor korte tijd, maar daarna komen ze weer terug. Deze klachten duren meestal een uur of langer. Myoclonus (van het Griekse myo, voor spier, en klonos, voor heftige beweging) is de naam van deze contracties. Ze moeten niet verward worden met spierkrampen.

Bij restless legs kan de patiënt ook een kriebelend gevoel hebben in de kuiten terwijl hij wakker is (vooral in liggende houding). Soms treedt dit gevoel ook op in voeten, dijen of armen. Het is een onprettig gevoel, maar het doet geen pijn. Deze kwaal is niet gevaarlijk, maar kan vervelend zijn en de slaap verstoren.

Behandeling

Deze aandoening wordt het meest gezien bij mensen van middelbare leeftijd en ouder en kan erger worden in tijden van stress. Spierontspanningstechnieken kunnen soms helpen, evenals een warm bad voor het naar bed gaan. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven. Restless legs syndroom is een moeilijk te beschrijven kriebelend gevoel, hoofdzakelijk in de onderbenen, enkels en voeten. Dit maakt het de betrokkenen onmogelijk om de benen stil te houden. Het Restless Legs syndroom treedt vooral ’s avonds en ’s nachts op, met name na langdurig zitten. Speciaal zwangere en oudere vrouwen lopen risico op ontwikkeling van deze aandoening. De eigenlijke oorzaak is vooralsnog onbekend.

Er zijn echter zeer serieuze aanwijzingen dat een verminderde doorbloeding van de benen, een tekort aan vitamines, diabetes en gebrek aan ijzer in het bloed de aanleiding vormt voor het Restless Legs syndroom. Restless Legs Syndroom (RLS) is een duidelijk herkenbare maar desondanks vaak niet herkende of zelfs miskende neurologisch-motorische stoornis. In 1995 publiceerde de International RLS Study Group de primaire en andere kenmerken van de ziekte, deze werden daarna in 2002 enigszins aangepast. De meeste mensen met RLS (zo’n 80%) hebben ook last van schoppende of schokkende bewegingen voornamelijk in de benen maar soms ook in de armen en zelfs andere lichaamsdelen, de z.g. periodieke beenbewegingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips