Pityriasis

Pityriasis is een zemelachtige schilfering van de huid (zie huidziekten). De meest voorkomende vorm is pityriasis rosea, die meestal begint met een ovale vlek op de borst ter grootte van een rijksdaalder, met een geschubde rand. Daarnaast vormen zich dikwijls kleine rode papels, die zich over buik en benen uitbreiden. Deze vorm van pityriasis is niet ernstig, maar geneest vaak zeer langzaam. Door zonnebaden en bestraling met ultraviolet licht in de eerste twee weken na het uitbreken van de ziekte kan vaak de ontwikkeling van de ziekte gestuit worden. Het is een typische seizoenziekte (voorjaar en herfst), waarvan de oorzaak niet bekend is; misschien is een nog onbekend virus de veroorzaker.

Pityriasis

Een andere vorm van de ziekte is pityriasis versicolor. Deze treedt met name vaak op bij personen die heftig transpireren; het is een schimmelziekte waarbij geelachtige tot donkerbruine, scherp getekende, schilferende vlekjes verschijnen op romp en ledematen. De behandeling vindt plaats met schimmeldodende geneesmiddelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips