Panaritium

Panaritium, ook wel ‘omloop’ genoemd, is een etterige ontsteking van een of meerdere vingers. De ziekteverwekkers dringen door kleine wondjes naar binnen en infecteren het weefsel. De chronische vorm wordt vaak veroorzaakt door een schimmel (candida albi-cans).

Wat is de oorzaak van panaritium?

Vaak treden de wondjes op bij de verzorging van handen, vingers en nagels, wanneer de nagelriem bij het terugduwen beschadigd wordt, of door het ingroeien van de nagel. De ziekteverwekkers zijn meestal stafy-lococcen. Deze kunnen ook via kloofjes en scheurtjes naar binnen dringen.

Hoe wordt panaritium behandeld?

Bij panaritium van het oppervlakkig gelegen weefsel is het meestal voldoende om te koelen of te behandelen met een antibiotica bevattende zalf. Wanneer panaritium zich in de diepte heeft uitgebreid, en indien pezen, botvlies of bot bij de ontsteking zijn betrokken, dan moet er een kleine operatieve ingreep worden uitgevoerd. In een aantal gevallen is een behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Bij een chronische nagel-bedontsteking kan een speciale gel worden voorgeschreven. Deze bevordert de groei van de nagel en de doorbloeding. Wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door een schimmel, wordt er een schimmel-dodend medicijn (antimyco-ticum) voorgeschreven.

Wat kan men er zelf aan doen?

Bij beginnende panaritium kan een oud huismiddel effectief zijn: groene zeep of soda in water oplossen en de vinger daarin laten ‘weken’. Daarna trekzalf erop doen. Men kan in sommige gevallen erger voorkomen door zichtbare wondjes te laten bloeden. Wanneer de etterige ontsteking er eenmaal is, dan moet men volgens de voorschriften de zalven en antibiotica gebruiken.

Panaritium

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer de ontsteking na drie dagen niet weg is, moet men de huisarts consulteren. Dat geldt ook bij ontstekingen die zich uitbreiden.

De arts zal de wond inspecteren en schoonmaken, en als dat nodig is, zalf en antibiotica voorschrijven. Bovendien moet hij bekijken of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk is. Wanneer sprake is van een chronische ontsteking, dan zal hij in een aantal gevallen, onder plaatselijke verdoving, de nagel uittrekken. Er zal dan een nieuwe nagel groeien. De aangetaste plaats wordt rood en dik. De huid is gespannen, glanzend en warm. De patiënt voelt eerst kloppen in het deel van de vinger waar de ontsteking zit. Daarna ontstaat er steeds meer pijn. Panaritium kan zich in de diepte uitbreiden en overgaan op pezen en pees-scheden, botvlies en botten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips