Palatinaal been

Het palatinaal been of gehemeltebeen bestaat uit een verticaal gedeelte en een horizontale plaat en maakt deel uit van de bodem van de oogkassen, de neusholte en het achterste gedeelte van het gehemelte (palatum). De twee gehemeltebeenderen worden verbonden bij de mediane naad. Elk been wordt doorboord door een grote opening, foramen palatinalia major en twee kleinere openingen (foramina palatinalia minor). Elk gehemeltebeen is bovendien door een gewricht verbonden met het ploegschaarbeen (vomer) en de samenvoeging van deze beenderen vormt de achterste neuskam.

De verticale gedeelten van elk gehemeltebeen vormen een gewricht met de onderste neusschelpen (conchae nasalis inferior) en het zeefbeen. De horizontale platen van de palatinale beenderen verbinden bovendien de twee gehemelteuitsteeksels van de bovenkaak op de plaats van de transverse palatinale naad.

Palatinaal been (horizontale plaat)

Het palatinaal been of gehemeltebeen bestaat uit een verticaal gedeelte en een horizontale plaat en maakt deel uit van de bodem van de oogkassen, de neusholte en het achterste gedeelte van het gehemelte (palatum). De twee gehemeltebeenderen worden verbonden bij de mediane naad. Elk been wordt doorboord door een grote opening, foramen palatinalia major en twee kleinere openingen (foramina palatinalia minor). Elk gehemeltebeen is bovendien door een gewricht verbonden met het ploegschaarbeen (vomer) en de samenvoeging van deze beenderen vormt de achterste neuskam. De verticale gedeelten van elk gehemeltebeen vormen een gewricht met de onderste neusschelpen (conchae nasalis inferior) en het zeefbeen. De horizontale platen van de palatinale beenderen verbinden bovendien de twee gehemelteuitsteeksels van de bovenkaak op de plaats van de transverse palatinale naad.

Palatinaal proces

De palatinale processsen of uitsteeksels zijn de onderste vleugels van de bovenkaak die de twee helften van het voorste palatum (gehemelte van de mond) vormen. De verbinding van de twee palatinale uitsteeksels wordt gemarkeerd door de mediane gehemeltenaad, die soms met de tong als een richel in het gehemelte gevoeld kan worden. De palatinale uitsteeksels staan in verbinding met de gehemeltebeenderen die de achterste platen in het gehemelte (palatum) vormen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips