Oogverzorging

Regelmatige oogcontrole is belangrijk bij de zorg voor het gezichtsvermogen. Ook al doen zich geen oogproblemen voor, het is toch aan te bevelen de ogen iedere drie tot vijf jaar te laten onderzoeken. Om symptomen van groene staar (glaucoma) of andere oogziekten tijdig te onderkennen, is het na het vijftigste jaar belangrijk de ogen regelmatiger te controleren. Door de vooruitgang in de techniek kunnen veel oogproblemen verholpen worden als men ze maar vroeg genoeg ontdekt.

Wanneer u oogproblemen hebt, is het verstandig om de ogen jaarlijks of ten minste elke twee jaar te laten onderzoeken. Bij kinderen moet de eerste controle van de ogen omstreeks het derde of vierde jaar gebeuren, tenzij er al eerder problemen vermoed worden. Over het algemeen is er geen speciale dagelijkse oogverzorging nodig. Uw ogen produceren een natuurlijke vloeistof, lacrimae of tranen genoemd, die de ogen voortdurend wast. Tranen worden door de traanklieren (glandula lacrimalis) in het bovenste ooglid, in de oogholte erboven en aan de zijkant van het bovenlid afgescheiden. Het knipperen van uw oogleden en oogwimpers helpen de ogen te beschermen tegen schadelijke deeltjes. Mensen die contactlenzen dragen, moeten echter om de gezondheid en veiligheid van hun ogen en gezichtsvermogen te verzekeren speciale aandacht aan een goede hygiënische verzorging besteden.

Oogverzorging

Contactlenzen zijn gebogen schijfjes van hard of zacht plastic die direct over de pupil op het hoornvlies (cornea) van het oog passen en het gezichtsvermogen verscherpen. Ze drijven op de traanlaag van het oog. Er zijn verschillende varianten van zowel harde als zachte lenzen te verkrijgen. Welk type lens u wenst te gebruiken, hangt af van uw gezichtsproblemen, de aanbevelingen van de oogarts en uw persoonlijke voorkeur. Iedere soort lens vraagt zijn eigen verzorging en stelt eigen eisen. Voor alle lenzen geldt de gulden regel: Houd ze schoon.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips