Onderzoek van de gewrichtsvloeistof

Bij dit onderzoek naar gewrichtsvloeistof wordt de smerende (synoviale) vloeistof onderzocht die wordt afgescheiden door de synoviale membranen, de membranen die de gewrichten in het lichaam begrenzen. Dit onderzoek is nuttig bij het vaststellen van bepaalde soorten gewrichtsontsteking (voornamelijk de ontstekingen die worden veroorzaakt door een infectie, jicht of pseudojicht). Het nemen van een monster voor het onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt gewoonlijk gedaan in de spreekkamer van de dokter of poliklinisch.

Er zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. De huid boven het gewricht wordt schoongemaakt met een desinfecterend middel. Meestal wordt er plaatselijke verdoving gegeven. Met een dunne naald neemt de dokter een gewrichtsvloeistof monster af voor onderzoek, bijvoorbeeld voor een kweek van de vloeistof als een infectie wordt vermoed en voor onderzoek naar kristallen om jicht of pseudojicht vast te stellen. Zo nodig kan door deze naald een geneesmiddel (meestal een corticosteroïd) in het gewricht worden ingespoten nadat het monster is afgenomen.

Na het onderzoek doet de insteekplaats vaak wat pijn, maar dat duurt slechts kort. Gevoeligheid komt ook voor als de naald het kraakbeen van het gewricht raakt, maar ook dat valt mee en duurt kort. Na de ingreep wordt er een verband om de in steekplaats heen gedaan. Als cortison is ingespoten, kan de gewrichtsruimte enkele uren vervelend aanvoelen, maar dat gaat weer over.

Neem onmiddellijk contact op met de dokter als de pijn niet afzakt na enkele uren of als het gewricht warm en rood wordt. Hij zal het gebied willen bekijken om te zien of er geen infectie is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips