Lumbago

De pijn bij lumbago treedt plotseling op, als een donderslag bij heldere hemel. Vaak gaat een onverwachte, heftige beweging aan de pijn vooraf, of treedt de pijn op na snel bukken of een draaibeweging van de romp. De patiënt kan daarna alleen maar in voorover gebogen houding en met kleine pasjes lopen.

Wat is de oorzaak van lumbago?

Het wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke proces van veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven worden bros en drogen uit. Op plaatsen waar de bindweefselring dunner wordt, ontstaan uitstulpingen.

Bij een verkeerde beweging drukt zo’n uitstulping ineens tegen de in de lengterichting verlopende band, waardoor de tussenwervelschijf vast komt te zitten. Deze band die heel gevoelige zenuwvezels bevat, wordt dan uitgerekt. Dat is de oorzaak van de hevige pijn.

Ook de zenuwwortels die uit het ruggenmerg treden, kunnen door de aangetaste tussenwervelschijf in de verdrukking komen.

Hoe wordt lumbago behandeld?

Door oefeningen op een klimrek of aan de ringen wordt de wervelkolom gestrekt. Men kan ook op een ‘scheef vlak’ gaan liggen, waarbij de voeten van de patiënt het hoogste liggen en het hoofd het laagste. Daarnaast kan men gebruik maken van speciale bandages, modder, warme baden en zalven die de doorbloeding bevorderen. Bovendien kunnen er pijnstillers en massages worden voorgeschreven. De patiënt moet zo veel mogelijk in beweging blijven, zodat de overrekte band sneller herstelt.

lumbago

Wat kan men er zelf aan doen?

Ervoor zorgen dat de onderkant van de rug goed warm blijft, ook in de zomer! Bij een lichte vorm van lumbago is soms een warm bad effectief en kan men de klachten deels verhelpen door de rug in te wrijven met warmte gevende zalven.

Wat doet de dokter?

De arts zal de rug onderzoeken. Als het nodig is, zal hij röntgenfoto’s laten maken. Er zijn bij lumbago overigens geen afwijkingen te zien op een röntgenfoto, maar in twijfelgevallen kan de arts daardoor eventuele andere afwijkingen, bijvoorbeeld een breuk of een tumor, uitsluiten.

Ziekteverloop

De plotseling optredende, hevige pijn is een typisch kenmerk van lumbago. Soms is het inscheuren van de bindweefselring rond de tussenwervelschijf zelfs hoorbaar. De pijn blijft soms slechts een paar uur aanwezig maar kan ook dagen of weken aanhouden. Meestal treedt lumbago maar één keer op. Wanneer het echter vaker en met steeds kortere tussenpozen terugkomt, kan het overgaan in ischias.

Is lumbago gevaarlijk?

In principe is lumbago niet gevaarlijk maar de hevige pijn en de forse bewegingsbeperking zijn wel uiterst onaangenaam.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. ik heb ook Lumbago en ischialie links het straalt ook naar de bekken en benen ik heb ook een onder wervel scheef staan met andere woorden een geboren afwijking in de onderrug hopen dat het met rug oefeningen het een beetje recht word getrokken instabiliteit in segment 15/1 4 en 5 is slijtage in de onder rug en in de nek ook slijtage dus er staat mij nog heel wat te wachten maar ik blijf positief ik ga ervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips