Lichen ruber planus

Lichen ruber planus betekent letterlijk vertaald ‘vlak rood mos’. Lichen is een verzamelbegrip voor huidaandoeningen die worden gekenmerkt door kleine papels. Papels zijn duidelijk begrensde en solide aanvoelende verhevenheden van de huid met een doorsnee van minder dan 1 cm. In het geval van de lichen ruber planus ziet de uitslag er uit als kleine knobbeltjes die nauwelijks boven de huid verheven zijn.

De papels zijn sterk jeukend, ongeveer zo groot als een speldekop en hebben een wasachtige glans. De kleur varieert van lichtrood tot paars of bruin, met oppervlakkig een fijn vertakt netwerk van witte streepjes of puntjes. Vaak lopen verschillende knobbeltjes in elkaar over en vormen daardoor samen een grotere oppervlakte. De uitslag treedt bij voorkeur op de buigzijde van de onderarmen en polsen en aan de kuiten op. Maar evengoed kan het slijmvlies van de wangen, de tong, de lippen of de genitaliën aangedaan zijn. Soms is de hele oppervlakte van het lichaam aangetast.

Wat zijn de oorzaken van lichen ruber planus?

De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel zijn er enkele medicamenten, bijvoorbeeld
arseen, bismut en goud, en verder ook kleurenfilm ontwikkelaar, waarvan bekend is dat ze een huiduitslag oproepen, die veel op lichen ruber planus lijkt. De uitslag kan gedeeltelijk ook gepaard gaan met andere aandoeningen van de huid of van bepaalde organen. Kinderen zijn er maar zelden door aangedaan.

lichen ruber planus

Hoe wordt lichen ruber planus behandeld?

Lichen ruber planus zal vaak na enige tijd vanzelf genezen. Maar in even veel gevallen verloopt de behandeling veel moeizamer. Onder andere komt dat doordat men alleen de symptomen bestrijdt, terwijl de oorzaak van de aandoening (die immers onbekend is) waarschijnlijk bestaan blijft. Bij de behandeling krijgt de patiënt meestal een antihistaminicum toegediend. Dat is een middel dat de kwellende jeuk moet verzachten.

Als de uitslag niet te uitgebreid is, spuit de dokter soms elke drie weken een speciaal middel (triarncinolonac et onoïd suspensie) in, dat in fysiologisch zout opgelost is. Men kan de huid ook met een zalf, crème of vloeibare lotion die corticosteroïden bevat behandelen.

Het is altijd verstandig de huisarts te raadplegen, als een huiduitslag optreedt en aanhoudt. Door de kwellende jeuk gaat de patiënt met lichen ruber planus meestal vanzelf al naar de dokter. Eerst moet natuurlijk aangetoond worden of werkelijk van lichen ruber planus sprake is. Deze huiduitslag is namelijk niet zo makkelijk van andere huidaandoeningen te onderscheiden. Maar aan de hand van huid proeven kan de huidarts lichen ruber planus precies herkennen. Vervolgens probeert men de huiduitslag met behulp van de beschreven middelen te bestrijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips