Haptonomie

Haptonomie gaat over het raken of geraakt worden in het gevoel. Het laat je stilstaan bij je gevoel en brengt je in contact met je lijf. Je lijf geeft je namelijk meer signalen over hoe jij je voelt dan je denkt. Als je iets niet leuk vindt of je overvallen voelt, kun je letterlijk verstarren. Als je iets juist heel fijn vindt en aan het genieten bent, ontspant je lijf. Omdat we steeds meer gericht zijn op het hoofd, op efficiëntie, op van alles ‘moeten’, zijn we soms het contact kwijtgeraakt met ons gevoel en ons verlangen. De verbinding met mensen of bezigheden die ons echt vervullen of verwarmen.

Haptonomie/haptotherapie helpt je om dus letterlijk aan den lijve te ervaren wat jouw pijnpunten zijn, maar ook wat jouw kwaliteiten zijn in het contact met jezelf en met anderen. Met name de bevestigende aanraking is daarbij een belangrijk onderdeel. Deze aanraking zorgt ervoor dat jij weer in contact komt met je diepere gevoelens en geeft je inzicht in wat je nodig hebt. Die gevoelservaring werkt sterk, meestal veel sterker dan het met je hoofd weten. Het geeft je de motivatie om echt iets te veranderen.

haptonomie

De haptotherapeut is erop gericht jouw eigen persoonlijke ontwikkeling te volgen, op jouw manier en in jouw tempo. Hij of zij kijkt naar wie jij nu bent en wat jij nodig hebt om te openen en de persoon te worden die je graag wil worden en in potentie al bent. Het enige wat je tegenhoudt om die stappen te nemen is angst, door een tekort aan positieve bevestiging of door moeilijke levenservaringen. Een steuntje in de rug kan dan helpen.

Haptonomie/haptotherapie kan helpen bij o.a. de volgende klachten:

  • stress klachten;
  • burn-out klachten;
  • fysieke klachten die een psychische component hebben/waar geen fysieke oorzaak voor gevonden is;
  • het gevoel dat er altijd maar een last op je schouders ligt;
  • moeite met keuzes maken;
  • moeite met contact maken of houden met anderen;
  • moeite met het vinden van een fijne relatie;
  • moeite met intimiteit in de bestaande relatie(s)

 

Kijk voor meer informatie op www.haptotherapiedehagen.nl.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips