Haarverzorging

Jaarlijks wordt veel geld uitgegeven aan producten voor haarbehandeling en de verzorging van het haar zelf. Het is jammer dat nog al wat van deze inspanningen te intensief zijn of te vaak worden toegepast. Het resultaat is dat haarverzorging meer lijkt op haarbeschadiging. Deze schade is blijvend, totdat het haar helemaal is uitgegroeid en is afgeknipt. Dit kan maanden duren, omdat een haar slechts 1 cm per maand langer wordt.

Haar moet altijd voorzichtig worden behandeld. Vooral nat haar is zeer kwetsbaar, omdat het gemakkelijk kan worden uitgerekt. Bij de keuze van een borstel moet de voorkeur worden gegeven aan een borstel die gemaakt is van natuurlijk materiaal in plaats van een synthetische borstel, omdat hierdoor het haar kan breken. De haren moeten zachtjes vanaf de haarwortel worden geborsteld, zodat het haarvet over het haar wordt verspreid. Als u liever een kam gebruikt, dan moet dat er één zijn met wijduiteenstaande tanden om beschadiging te voorkomen.

Sommige kapsels en behandelingen kunnen het haar breken of de haarwortel beschadigen. Strakke vlechten, haarknotjes en ponystaarten moeten worden vermeden. Het haar moet ook nooit te strak over haarrollers worden gespannen. Touperen en terugkammen moet ook voorzichtig worden gedaan of helemaal niet. Overmatige blootstelling aan zonlicht, wind en chemicaliën in zwembaden droogt het haar uit en veroorzaakt klitten.

De kwaliteit van het haar weerspiegelt gedeeltelijk de volwaardigheid van de voeding: regelmatige en gevarieerde maaltijden zijn voor ons lichaam en ons haar het beste. Het nuttigen van extra eiwit of aminozuurpreparaten zal de haargroei niet bevorderen. Sterk afwijkende diëten en voedingsstoornissen, zoals anorexia nervosa, kunnen het haar ingrijpend veranderen. Er zijn mensen die beweren dat bijzondere waarde kan worden gehecht aan de analyse van haarmonsters, maar dit onderzoek heeft geen enkele waarde en moet worden gezien als één van de veel zwendelpraktijken die er op gericht zijn om die mensen aan te trekken die zich veel zorgen maken over hun gezondheid.

Het dagelijks gebruik van shampoo is geen bezwaar, wanneer de shampoo zachtjes wordt ingemasseerd. De intensiteit van het wassen hangt af van het type haar, de weersomstandigheden, de lichamelijke activiteit en soms zelfs ook van het beroep.

Om het haar op de juiste wijze te wassen moet het eerst volledig worden natgemaakt met warm water. Daarna moet de shampoo met de hand worden opgebracht en met de toppen van de vingers, niet met de nagels, in de huid worden gemasseerd, waarbij het schuim vanaf het midden van de hoofdhuid naar buiten wordt verplaatst. Na afloop moet de shampoo zorgvuldig worden uitgespoeld.

U moet een shampoo kopen, die past bij uw haartype – vet, droog of normaal. Eiwitshampoos dringen niet in het haar, maar bedekken het met een dun laagje, waardoor het voller wordt. Sommige eiwitshampoos zijn tegelijkertijd ook een crèmespoeling. Haar dat is gepermanent, ontkroest haar en geverfd haar hebben een shampoo nodig met een lage zuurgraad (pH), Bij veel roos moet een antiroosshampoo worden gebruikt. Na de shampoo moet een crèmespoeling worden gebruikt, waardoor het haar tussen de wasbeurten in zacht blijft en de kans op beschadiging door borstelen en kammen vermindert. De aanwezigheid van eiwitingrediënten maakt het haar tijdelijk voller.

Het drogen van het haar moet voorzichtig gebeuren door kloppende bewegingen met een handdoek. Indien mogelijk moet u het haar op natuurlijke wijze in de open lucht laten drogen. Bij gebruik van een föhn moet deze op de laagste stand worden gezet en moet het haar toch nog wat vochtig worden gelaten. Als u haar dat nog volkomen nat is, borstelt, worden meer haren uitgetrokken, dan wanneer u de haren voorzichtig ontwart met de vingers of wanneer u hiermee wacht tot ze alleen nog maar wat vochtig of droog zijn en ze pas daarna rustig borstelt of kamt.

Een haarversteviger, als gel of schuim, maakt het haar vaak wat voller en dikker. Haarverstevigers zijn niet schadelijk voor het haar, maar u kunt wel merken dat het haar wat droger is, vooral aan de punten.

Bleekmiddelen veranderen de chemische samenstelling van de melanine in de middelste laag van het haar. Ondanks alle voorzorgen zal herhaald opbleken uiteindelijk zelfs het meest gezonde en sterke haar beschadigen, maar het kwetst in ieder geval niet de haarwortels, zodat later weer gezond haar tevoorschijn kan komen.

Kleurstoffen voor het haar werken meer als een soort verf die het haar bedekt of zich vermengt met de melaninekorrels zonder deze van structuur te veranderen. Er zijn kleurstoffen die een tijdelijke werking hebben en weer kunnen worden uitgewassen en andere met een semipermanent en permanent effect, die de haren binnendringen. Wanneer u overweegt om een bepaald product te gaan gebruiken, is het verstandig eerst een proef te nemen met een plukje haar om te zien of het product geen irritatie veroorzaakt. Voor permanente kleurstoffen is het eerst nodig dat het haar wordt gebleekt. Verven is dus wel degelijk nadelig voor het haar.

De veiligste manier om krullen te maken is ze in het haar te draaien en ze daarna met een speld te fixeren en een nacht te laten zitten. Het gebruik van warme rollers of krulijzers geeft de beste resultaten bij stug haar, maar kan de haarschacht en ook de haarwortel beschadigen wanneer ze te vaak worden toegepast. De veiligste manier om dunne haren te laten krullen is het haar eerst volledig op natuurlijke wijze te laten drogen en het daarna losjes om een sponsroller te wikkelen.

Een permanent is een veilige manier van krullen zetten in gezond haar, maar u zult na enige tijd merken dat het haar droger wordt en gaat splijten. Bij ontkroezen en permanenten worden dezelfde chemische methoden gebruikt, waarbij de eigenschappen van het haar worden veranderd. De vloeistof, die het gehele proces inleidt, verbreekt de chemische bindingen in de haren. Wanneer het haar in zijn nieuwe gekrulde vorm is gebracht, wordt een tweede oplossing opgebracht, de zogenaamde neutralisator, waarmee de bindingen weer worden hersteld. Evenals andere behandelingen van kosmetische aard kan ook een permanent schadelijk zijn, wanneer dit te vaak wordt toegepast.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips