Gezichtsvelduitval

Het gezichtsveld is een abstract begrip uit de oogheelkunde. Daarmee wordt dat deel van de omgeving aangeduid, dat men, zonder het hoofd of de ogen te bewegen, met de ogen kan zien. Bij verschillende oogziekten gaat het gezichtsvermogen alleen maar op bepaalde plaatsen van het gezichtsveld verloren. Er ontstaan ‘gaten’ in het gebied dat een gezond persoon in zijn geheel ziet.

Met name een geringe uitval van het gezichtsveld wordt vaak niet opgemerkt. Het valt de betreffende persoon meestal toevallig op, wanneer hij steeds opnieuw bepaalde voorwerpen over het hoofd ziet. Het is ook mogelijk dat de gezichtsvelduitval zich alleen voordoet met betrekking tot bepaalde kleuren, zodat die persoon in dit gebied kleurenblind is.

Wat is de oorzaak van gezichtsvelduitval?

Het netvlies, dat de oogappel aan de binnenkant bekleedt, neemt met gespecialiseerde zenuwcellen de beelden uit de omgeving op en leidt deze via de gezichtszenuw naar de hersenen. Op oudere leeftijd kunnen er scheuren in het netvlies ontstaan. Dan bestaat het gevaar dat door een snelle beweging van het oog het glaslichaam, dat het gehele oog opvult, het netvlies als een stuk behang van de onderlaag afscheurt. Het losgelaten stuk netvlies is niet meer functioneel, en er is dan sprake van een gezichtsvelduitval. Dit verschijnsel van de oude dag doet zich vooral vaak voor bij bijziende mensen.

Groene staar

Ook bij ziekten die tot beschadiging van de vaten leiden, bijvoorbeeld diabetes mellitus en verhoogde bloeddruk, kan er een netvliesloslating optreden. Bij oogletsels bestaat het gevaar dat het netvlies loslaat en het gezichtsveld uitvalt.

Een kleine gezichtsvelduitval in de vorm van een boog is een kenmerkend vroeg symptoom bij groene
staar (glaucoom). Gezichtsvelduitval voor rood of groen wijst op een beschadiging van de gezichtszenuw. Wanneer de gezichtszenuw in het verloop naar de hersenen door een tumor wordt beschadigd, dan is aan de soort gezichtsvelduitval te zien, waar de beschadiging te lokaliseren is. Ziekten van het netvlies leiden tot uitval van groen en blauw.

gezichtsvelduitval

Hoe wordt gezichtsvelduitval behandeld?

Een loslating van het netvlies moet meestal operatief worden verholpen. Daarbij probeert men de oogappel in die mate te verkleinen, dat het netvlies weer in contact komt met de onderlaag, het adervlies. De scheuren in het netvlies kunnen met laserstralen gedicht worden.

Bij beschadiging van de gezichtszenuw door een hersentumor staat de gezichtsvelduitval op de tweede plaats. Het belangrijkst zijn dan de maatregelen om de tumor te verwijderen.

Wat kan men er zelf aan doen?

Ook na stompe oogletsels, waarbij de oogappel intact gebleven is, is het beter voor de behandeling zo snel mogelijk de huisarts of een oogarts te consulteren.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Vaak is een gezichtsvelduitval maar gering en wordt deze door de betreffende persoon niet of nauwelijks opgemerkt; daarom is het beter om, ook bij de geringste verdenking op blinde vlekken in het gezichtsveld, de huisarts of een oogarts te consulteren. De oogarts zal met speciale apparatuur het gezichtsveld meten. Een ruwe maat wordt al verkregen wanneer de arts de patiënt naar een bepaald punt laat kijken, bijvoorbeeld naar de neus van de arts, en dan door het bewegen van een vinger de grenzen van het gezichtsveld vastlegt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips