Erythroblastosis foetalis

Erythroblastosis foetalis is geelzucht van pasgeborenen; een der bloedziekten, waarbij zowel aanmaak als afbraak van rode bloedlichaampjes abnormaal snel plaatsvindt. Bij de afbraak komt rode bloedkleurstof vrij, die weer afgebroken wordt tot gele bilirubine, wat de geelzucht verklaart.

De meest voorkomende oorzaak van Erythroblastosis foetalis is rhesus-antagonisme van de ouders (zie rhesusfactor). Een rh-negatieve moeder ontwikkelt daarbij tijdens de zwangerschap antistoffen tegen het rh-positieve bloed van haar kind.

Erythroblastosis foetalis

De behandeling bestaat uit een ogenblikkelijk na de geboorte uitgevoerde bloedtransfusie, waarbij al het bloed van het kind wordt vervangen door nieuw, rh-negatief bloed (een zogenaamde wisseltransfusie). In zeer ernstige gevallen kan een vergelijkbare procedure reeds voor de geboorte, dus in het moederlichaam, plaatsvinden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips