Cryptorchisme

De oorspronkelijk in de buikholte liggende zaadbal verplaatst zich van de zesde zwangerschapsmaand af door het lieskanaal naar de balzak van het kind. Dit proces is in het algemeen voor de geboorte beëindigd, zodat bij de pasgeborene beide zaadballen in de balzak te voelen zijn. Bij 4% van de manlijke pasgeborenen is dit echter niet het geval. De zaadbal heeft zijn verplaatsing nog niet beëindigd en bevindt zich nog in de buikholte of in het lieskanaal.

cryptorchisme

Vaak is één bal op zijn plaats, terwijl de tweede niet geheel tot in de balzak kon afdalen. In het algemeen is deze toestand onschadelijk, vooral wanneer er sprake is van eenzijdig cryptorchisme. Een zaadbal die niet op zijn juiste plaats ligt, is meestal in ontwikkeling achtergebleven. Zolang hij zich niet in de balzak bevindt, deugt hij niét voor de vorming van zaad, maar zijn vermogen hormonen te produceren is niet gestoord.

Uitvalverschijnselen, zoals bij castratie, zijn niet te vrezen. In zeer vele gevallen daalt de zaadbal zonder ingrepen later vanzelf af, vooral onder de stimulans van de beginnende puberteit, die met een sterke activering van de hormonale functies gepaard gaat. Bij nog geen 1 % van de mannen komt cryptorchisme voor. Men mag aannemen dat in 3/4 van de gevallen van cryptorchisme bij jonge kinderen de afdaling alsnog zal plaatsvinden.

Behandeling:

Voor het 5de tot 6de levensjaar is behandeling in het algemeen niet nodig. Van die tijd af echter tot aan het 9de tot 12de jaar moet er naar gestreefd worden de zaadbal te doen afdalen door toediening van hormonen van de voorste hypofyse-kwab en geslachtshormonen. Pas als dit niet gelukt, is operatie aanwezig, waarbij de zaadbal naar beneden wordt getrokken en vastgehecht in de balzak. Na het 12de jaar kan operatie noodzakelijk worden daar de zaadbal groeit in de puberteit. Er kunnen dan pijnlijke beklemmingsverschijnselen ontstaan als niet op tijd wordt ingegrepen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips