Beenmergpunctie

Een naald kan worden gebruikt om materiaal uit het beenmerg te verkrijgen voor onderzoek. Deze naald zit in een dunne metalen koker (stilet) waarmee een klein kanaaltje wordt gesneden waar de naald doorheen kan. De naald is scherp en sterk genoeg om door het dunne bot van het borstbeen (sternum) of de achterkant van de bekkenkam te dringen voor aspiratie (het opzuigen van weefsel als een soort stofzuiger) van het beenmerg in een buisje.

Beenmergaspiratie wordt vaak toegepast bij het vaststellen van een hele reeks ziekten van het bloed of de bloedvormende organen, zoals bloedarmoede, leukemie en lymfoom. Beenmergaspiratie wordt ook toegepast om de effectiviteit van chemotherapie te beoordelen bij kwaadaardigheden die het beenmerg aantasten. Het onderzoek duurt een paar minuten en kan poliklinisch worden uitgevoerd of op de afdeling van een ziekenhuis. Er wordt een verdovend middel ingespoten op de plaats waar het beenmergmonster wordt afgenomen. Nadat de huid is gereinigd en ontsmet, steekt de dokter de opzuignaald in het sponzige beenmerg van de bekkenkam of het borstbeen. Er wordt minder dan een theelepeltje merg opgezogen.

U kunt wat druk voelen als de biopsienaald wordt ingebracht en een doffe, diepe pijn als het merg wordt opgezogen, maar deze duurt maar een ogenblikje. De naald wordt dan verwijderd, er wordt een gaasje op de wond gedaan en het monster wordt onmiddellijk gereed gemaakt voor microscopisch onderzoek. Beenmergaspiratie verschilt van beenmergbiopsie, omdat bij een biopsie een klein, stevig brokje mergweefsel in z’n geheel wordt verwijderd. Afgezien daarvan is de ingreep in wezen gelijk en wordt vaak gelijktijdig gedaan. Na de ingreep kan de insteekplaats een paar dagen gevoelig zijn. Het voornaamste risico is een bloeding uit de insteekplaats, maar dat is zeldzaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips