Baarmoeder verwijderen

baarmoeder verwijderen wordt ook hysterectomie genoemd. Het Griekse woord hystera betekent baarmoeder, ektome betekent snede. Verwijdering van de baarmoeder kan nodig zijn bij baarmoederkanker, ernstige endometriose, myomen, bij verklevingen in het bekken waardoor de baarmoeder verkleefd raakt aan nabij gelegen organen, bij zware en niet te behandelen bloedingen of als de baarmoeder is verzakt. Er zijn nog meer redenen voor een verwijdering van de baarmoeder. Indien u erover twijfelt of een verwijdering van de baarmoeder in uw geval al dan niet zinvol is, kunt u altijd nog een keer met uw huisarts overleggen of raad vragen bij een andere gynaecoloog (een second opinion). Ook kunt u contact opnemen met een zelfhulporganisatie.

Niet elke baarmoeder verwijderen is hetzelfde. Bij een gedeeltelijke verwijdering blijven de baarmoederhals en de basis van de baarmoeder op hun plaats. Bij een totale verwijdering wordt de gehele baarmoeder, inclusief de baarmoederhals verwijderd. Tijdens de operatie kunnen indien nodig ook de eileiders, eierstokken, het bovenste deel van de vagina of de lymfklieren verwijderd worden. De omvang van de operatie wordt bepaald door de aard en de ernst van de onderliggende ziekte.

baarmoeder verwijderen

Om de baarmoeder te kunnen verwijderen moet de gynaecoloog een snede maken laag in de buik. Dit kan horizontaal iets boven het schaamhaar gedaan worden of verticaal van de navel tot het schaamhaar. Ook kan een baarmoeder via de vagina worden verwijderd. Dit gebeurt dan via een snede boven in de vagina. De operatie duurt één à twee uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Bij een grote eierstoktumor of baarmoedertumor of bij kanker moet de operatie worden uitgevoerd met een snede in de buik. Er zijn ook gynaecologen die hier altijd de voorkeur aan geven, omdat ze zo een beter overzicht krijgen van de bekkenorganen. Verwijdering van de baarmoeder via de vagina gebeurt meestal bij een verzakking van de baarmoeder.

Het voordeel van een operatie via de vagina is dat er geen buiklitteken is, waardoor het herstel na de operatie vaak wat vlotter gaat. Het voordeel van een operatie via de buik is dat bij goedaardige afwijkingen de baarmoedermond aanwezig kan blijven, waardoor mogelijk de beleving van seksualiteit na de operatie plezieriger is.

Na een verwijdering van de baarmoeder is nog een ziekenhuisopname van één week nodig. Complicaties die kunnen optreden, zijn onder andere bekkenontstekingen, nier- en blaasinfectie en bloedingen. Na thuiskomst moet u de eerste tijd geen zware dingen tillen en gedurende zes weken geen zware sportieve activiteit verrichten of geslachtsgemeenschap hebben.

Wat er voor een vrouw verandert na een operatieve baarmoeder verwijderen, zal van vrouw tot vrouw verschillen. Indien u voor de operatie veel klachten had van uw baarmoeder, zult u waarschijnlijk opknappen door een dergelijke operatie. Psychische problemen ten gevolge van een verwijdering van de baarmoeder worden vooral gezien bij vrouwen die zelf niet overtuigd zijn van het nut van een dergelijke operatie. Ook de beleving van seksualiteit kan veranderen. Voor sommige vrouwen zal de beleving van het orgasme minder intens zijn, voor anderen zal het anders zijn, maar niet per se onplezieriger. Als de geslachtsgemeenschap voorheen pijnlijk was, kan dit soms verbeteren door een operatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips