Afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet is goed mogelijk, mits je je levensstijl enigszins aanpast. Op de lange termijn is afvallen op deze manier vaak beter dan afvallen met een streng dieet. Het is namelijk moeilijk om een streng dieet vol te houden. Uiteindelijk vallen veel mensen die een streng dieet volgen weer terug in hun oude gewoontes. Afvallen zonder dieet is voor velen een droom en daarom is het ook zo eenvoudig vol te houden. Op deze pagina lees je hoe jij kunt afvallen zonder een streng dieet te volgen en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat zijn de voordelen van afvallen zonder dieet?

  • Makkelijker vol te houden dan een streng dieet
  • Je kunt je nieuwe levensstijl blijven aanhouden
  • Een gezondere levensstijl heeft meer impact dan alleen een lager gewicht
  • Afvallen zonder dieet kan ook leuk zijn

Wat zijn de nadelen van een streng dieet?

  • De meeste mensen komen na een streng dieet weer snel gewicht aan
  • Strenge diëten zijn vaak moeilijk vol te houden
  • Een dieet volg je vaak voor een beperkte periode
  • Afvallen met een dieet is zwaar omdat je plotseling veel moet vermijden

Na een dieet komen veel mensen weer snel aan

Afvallen zonder dieet werkt vaak beter, omdat mensen na een dieet over het algemeen snel weer aankomen. Dit komt mede doordat het metabolisme vertraagt nadat je een aantal weken een streng dieet hebt gevolgd. [1]Hollstein T, Heinitz S, Basolo A, Krakoff J, Votruba SB, Piaggi P. Reduced metabolic efficiency in sedentary eucaloric conditions predicts greater weight regain in adults with obesity following … Continue reading Doordat je lichaam minder calorieën van zichzelf verbrandt, kom je na het dieet weer sneller aan. Bovendien zijn er ook psychologische factoren die ertoe leiden dat veel mensen na een streng dieet weer snel aankomen. [2]Sumithran P, Proietto J. The defence of body weight: a physiological basis for weight regain after weight loss. Clin Sci (Lond). 2013 Feb;124(4):231-41. doi: 10.1042/CS20120223. PMID: 23126426.

Afvallen zonder dieet is makkelijker vol te houden

Naast dat de meeste mensen die gewicht verliezen met een streng dieet dit nadien ook weer snel aankomen, is een dieet vaak ook moeilijk vol te houden. Met een dieet zul je namelijk plotseling heel anders moeten eten. Als je dit niet gewend bent, is het lastig om plotseling zo weinig calorieën binnen te krijgen. Hierdoor heb je al snel last van een hongerig gevoel. Bovendien kan een streng dieet ook lastig vol te houden zijn vanwege je omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar uiteten met je vrienden. Wellicht heb je zelf ook al ervaringen met een streng dieet gehad en was dit voor jou ook geen succes. Afvallen zonder dieet is dan vaak een beter idee.

Bij afvallen zonder dieet is het belangrijk om je levensstijl aan te passen en om er een nieuwe gezondere levensstijl op na te houden. Hierdoor ben je minder geneigd om in je oude gewoontes terug te vallen. Omdat je de nieuwe levensstijl aan blijft houden, hoef je ook niet bang te zijn dat je je gewicht weer snel aankomt.

Hoe kun je afvallen zonder dieet?

Afvallen zonder dieet doe je door je levensstijl aan te passen. Het doel is om een gezondere levensstijl aan te nemen die je ook makkelijk kunt volhouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je veel eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast kun je drankjes met veel suikers en calorieën het best vermijden. Probeer dus niet te veel frisdrank te drinken, maar zoek naar gezonde alternatieven die je lekker vindt. Zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet en eet niet te veel vlees. Een gezonde en gevarieerde voeding is dus belangrijk.

Kleinere porties en zes keer per dag eten

Probeer ook kleinere porties te nemen tijdens het eten. Zo krijg je ook al minder calorieën binnen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het kan verstandig zijn om meerdere kleine maaltijden per dag te eten als je normaal gesproken snel de neiging hebt om te snacken. Kies bijvoorbeeld voor zes kleinere maaltijden in plaats van drie maaltijden.

Beter kauwen

Het lijkt er volgens verschillende studies op dat beter kauwen ervoor zorgt dat je eerder het gevoel krijgt dat je vol zit. Meer kauwen zorgt er volgens veel van deze studies ook voor dat je minder eet. [3]Miquel-Kergoat S, Azais-Braesco V, Burton-Freeman B, Hetherington MM. Effects of chewing on appetite, food intake and gut hormones: A systematic review and meta-analysis. Physiol Behav. 2015 Nov … Continue reading Zorg er dus voor dat je goed kauwt tijdens je maaltijden!

Afvallen zonder dieet door te bewegen

Als je lichaam meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, dan val je af. Als je meer beweegt, zul je ook meer calorieën verbranden. Het is dus ook een goed idee om meer te bewegen als je wilt afvallen zonder dieet. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets in plaats van de auto. Vind je het leuk om te wandelen of om te joggen? Doe dit dan ook vaker! Je kunt er ook voor kiezen om bij een sportvereniging te gaan.

Bewegen kan erg leuk zijn als je voor een sport kiest die je zelf leuk vindt. Neem bijvoorbeeld boksen, dansen of hockeyen. Als je het leuk vindt om een sport te beoefenen, voelt het verbranden van calorieën niet langer als een verplichting. Je verbrandt dan calorieën terwijl je iets doet dat je leuk vindt!

Probeer niet te vaak alcohol te drinken

Het drinken van alcohol raden we af, maar laten we eerlijk zijn: de meeste mensen lusten zo nu en dan wel een drankje. Probeer echter niet te vaak te drinken. Buiten dat er in alcoholische drankjes vaak veel calorieën zitten, kan een drankje te veel er ook toe leiden dat je de volgende dag nog duf bent. Je hebt dan sneller de neiging om ongezond te eten of om het bewegen een keer over te slaan. Als je eens in de zoveel tijd een feestje hebt, maakt dit niet zoveel uit. Maar drink je ieder weekend grote hoeveelheden alcohol, dan zul je dit vast en zeker ook terugzien in je gewicht. Daarnaast is dit ook erg slecht voor je gezondheid. Lees hier de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Af en toe iets ongezonds mag dus ook

Als je een gezonde levensstijl aanneemt, betekent dit niet dat je bijvoorbeeld nooit meer een hamburger mag eten. Je kunt gerust af en toe iets eten of drinken dat minder gezond is. Wil je een keer uitgaan of langs een fastfood restaurant? Dit kan gewoon, maar zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet. Zolang je vooral gezond en gevarieerd eet, is het geen ramp als je een keer een dag minder gezond bent. Voorkom alleen dat je weer in je oude gewoontes vervalt.

Conclusie

Afvallen zonder dieet is in de praktijk vaak een van de beste manieren om af te vallen. Dit omdat een streng dieet in de praktijk vaak niet goed werkt. Dat terwijl je ook prima kunt afvallen door bepaalde aanpassingen aan je levensstijl te maken. Het aanpassen van je levensstijl is bovendien ook goed voor je algehele gezondheid. Als je een gezonde levensstijl aanneemt, zie je dit mogelijk dus niet alleen terug aan de weegschaal.

Wil je afvallen zonder dieet, dan zul je nog wel enigszins op je voeding moeten letten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Deze aanpassingen in je levensstijl wennen echter al snel en na verloop van tijd wordt je gezonde levensstijl gewoon.


Bronvermeldingen[+]

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips