Longblaasjes Alveoli

De longblaasjes of alveoli zijn de kleine zakjes of blaadjes aan de uiteinden van de bronchiale boom. Elke bronchiolus vertakt in ongeveer zes alveolaire kanalen, de nauwe inlaatkanaaltjes van de alveolaire zakjes. Elk alveolair kanaal splitst zich in drie of meer alveolaire zakjes.

Elke grotere alveolaire zak lijkt op een trosje druiven en bevat tien of meer longblaasjes. Het vlies dat de longblaasjes scheidt van het capillairenstelsel dat het bloed langs de Alveoli vervoert, is erg dun en semi-permeabel waardoor de zuurstof uit de lucht kan worden overgedragen aan de bloedcellen in de capillairen.

Op dezelfde manier worden kooldioxide en andere afvalgassen uit het bloed overgedragen aan de lucht die door de longen wordt uitgeademd. De longblaasjes zijn bijzonder vatbaar voor infecties omdat ze een uitstekende voedingsbodem zijn voor virussen en bacteriën. Dit verklaart waarom een kou op de borst of andere longproblemen zich dikwijls ontwikkelen tot een pneumonie of pneumonitis; beiden potentieel gevaarlijke aandoeningen waarbij de binnenste delen van de longen geïnfecteerd en ontstoken raken waardoor de luchtstroming en het zuurstoftransport belemmerd worden.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. A.zaal-neuteboom

    Ik vind dit heel leerzaam en interressant dus daarom vraag ik de nieuwsbrief aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips