Ademspieren

Luchtverversing in de longen wordt teweeggebracht door samentrekking van het middenrif en in mindere mate door tussenribspieren. Als de spiervezels van het middenrif zich samentrekken beweegt die spier zich naar beneden.

Bij rustige ademhaling is de actieradius van de beweging 1 tot 3 cm. Als er meer zuurstof nodig is, wordt er dieper en sneller ademgehaald en de beweging van het middenrif neemt tot het drie- of viervoudige toe.

Ademspieren

De tussenribspieren zijn aan de boven- en onderrand van de ribben bevestigd. Ze worden twee lagen met in verschillende richtingen lopende vezels, die op een zodanige wijze verlopen dat ze bij samentrekking de ribben dichter naar elkaar toe brengen.

Door de manier waarop de ribben aan de rugwervels zijn bevestigd gaat elke rib hierdoor opwaarts en buitenwaarts en een dergelijke beweging van alle ribben heeft uitzetting van de borstkas tot gevolg.

Hoewel de ademhaling grotendeels het werk is van het,middenrif kunnen de spieren tussen de ribben die taak volkomen overnemen als het middenrif verlamd raakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips