Wat zijn aminozuren en wat doen ze in het lichaam?

Omdat je goed voor je lichaam en je geest wil zorgen, ben je waarschijnlijk gespitst op alles wat met gezonde en verantwoorde voeding te maken heeft. Ook al heb je tijdens je schooljaren en opleiding geen diepgaande chemische kennis opgedaan, dan kom je toch op een leeftijd dat je meer geïnteresseerd bent in extra kennis over de bestanddelen van je voeding. Wij willen je hiermee iets meer vertellen over een zeer belangrijke groep chemische verbindingen, die we kennen onder de naam aminozuren. We zullen ons verhaal zo globaal en begrijpelijk mogelijk houden. 

Aminozuren zijn de bouwstenen van je eiwitten

Je weet dat eiwitten essentieel voor je zijn. Je spieren bestaan voor het overgrote deel uit eiwitten. Eiwitten komen ook voor in je gewrichten, in je bloed, maar ook in je haren, botten en tanden. Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen van je lichaam en zonder eiwitten is het leven dat je kent, onmogelijk. Waarschijnlijk weet je dat er vele duizenden verschillende eiwitten in je lichaam te vinden zijn. Deze eiwitten zijn zelf weer opgebouwd uit andere stoffen. Dat zijn nou de aminozuren waar we het eerder over hadden. Je kunt ze zien als Lego-steentjes waarmee je eindeloos veel variaties kunt maken. De aminozuren waarmee je lichaam eiwitten opbouwt, noemen we fundamentele aminozuren. De meeste van deze bouwsteentjes kan je lichaam zelf aanmaken, maar een achttal moet altijd in je voeding voorkomen. Deze acht noemen we essentiële aminozuren.

Welke andere aminozuren heeft mijn lichaam nodig?

In de natuur komen wel honderden aminozuren voor, maar alle levende wezens gebruiken slechts een twintigtal voor de aanmaak van eiwitten. Wat gebeurt er dan met de rest? Vaak dienen ze als grondstof voor het aanmaken van andere stoffen die voor je lichaam belangrijk zijn. Ook kunnen deze stoffen eigen functies in je stofwisseling hebben. We willen dit toelichten met één specifiek aminozuur: 5 HTP.

Wat zijn de functies van 5 HTP?

5 HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan. 5 HTP is geen bouwsteen voor je eiwitsynthese. Je lichaam gebruikt het voor andere doeleinden. Zo is 5 HTP een krachtige anti-oxidant. Je lichaam zet anti-oxidanten in om de schadelijke werking van zogenaamde vrije radicalen tegen te gaan. Vitamine C is een andere, bekende anti-oxidant, net als glutathion. De belangrijkste functie van 5 HTP is echter de aanmaak van twee belangrijke stoffen in je hersenen. Je lichaam gebruikt 5 HTP om de neurotransmitter serotonine en het neurohormoon melatonine te maken. Serotonine is belangrijk voor je emoties, je spijsvertering en de kwaliteit van je darmen. Melatonine regelt je dag-nachtritme. Heb je een tekort aan serotonine, dan ervaar je vaak lusteloosheid en depressieve klachten. Bij een melatoninetekort ligt slapeloosheid op de loer.

Zorg dat je voldoende 5 HTP en fundamentele aminozuren binnenkrijgt

Je lichaam kan tijdelijk een hogere aminozuurbehoefte hebben. Bijvoorbeeld als je intensief sport of als je herstelt van een blessure of ziekte. Of als je last hebt van slapeloosheid of aanhoudende sombere gevoelens, dan kun je baat hebben bij een voedingssupplement dat verrijkt is met 5 HTP.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips