Vitamine B-complex in één pil
Vitamine B-complex… Dat klinkt wat moeilijk en gecompliceerd… Maar is het helemaal niet. Zeker niet voor je lijf. Dat vaart er wel bij, zeker in de wat guurdere maanden. Complex wil gewoon zeggen: het gehele spectrum van B-vitamines bestrijkend. Gevat in één enkele pil. Waar die goed voor is?
A…B…C…. Vitamines worden met de beginletters van het alfabet aangeduid. Daar zit logica achter, zou je denken. Nou, niet helemaal waar. Gevonden vitamines kregen na ontdekking een beginletter van het alfabet mee. Op gegeven moment werd echter ontdekt dat Vitamine B wel heel complex in elkaar steekt en kregen de varianten of ondersoorten een cijfer mee, dus B1, B2 enzovoort. Om die reden ook zijn er geen vitamines F tot en met J. Sommige waren er aanvankelijk wel, tot werd vastgesteld dat ze eigenlijk geen vitamines waren of gewoon varianten van ‘B’. Daarentegen is er wel nog een vitamine K. Met als reden dat de Deense ontdekker ervan, Henrik Dam, dat graag wilde, omdat deze vitamine te maken heeft met ‘Koagulation’, de Deense term voor stolling van het bloed.
Vitamines en mineralen…
worden altijd in een adem genoemd. En ja, je kunt niet zonder ze. Mineralen kan je niet zelf aanmaken. Je krijgt ze binnen via je voeding, net als vitamines. Het verschil tussen mineralen en vitamines is dat mineralen voortkomen uit zogenoemde dode natuur, bijvoorbeeld grond. En vitamines uit levende natuur, zoals fruit. Eet je nu een appel, dan krijg je zowel vitamines binnen als mineralen, die dat stuk fruit uit de grond heeft gehaald. Goed gedaan toch, van Moeder Aarde?!
Wat vitamines doen…
Mineralen zijn essentieel voor tal van lichaamsprocessen: de opbouw van weefsel, het functioneren van je zenuwstelsel, voor bloedvaten en spijsvertering. Maar die vitamines dan? Waar zijn die precies goed voor?
- Vitamine A: is van belang voor ogen, weerstand en groei alsmede de gezondheid van huid, haar en nagels. ‘A’ zit in dierlijke producten en komt vooral voor in lever. Ons lichaam maakt uit plantaardige producten ook zelf vitamine A aan.
- Vitamine C: is een en antioxidant, zorgt voor weerstand en is nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. ‘C’ zit vooral in fruit, groente en aardappelen.
- Vitamine D: maakt dat je lichaam calcium opneemt en is goed voor zowel groei als het behoud van sterke botten en tanden. Ook is ‘D’ nodig voor spieren en je immuunsysteem. Gewoon zonlicht is de belangrijkste bron ervan. Slechts in heel kleine hoeveelheden zit het in je eten, vooral in vette vis, vlees en eieren.
- Vitamine E: Voor de stofwisseling. Een vetoplosbare vitamine die werkt als antioxidant en zo cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel beschermt. ‘E’ zit in zonnebloemolie, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.
- Vitamine K: nodig voor stolling van het bloed, en (waarschijnlijk) voor de aanmaak van botten bij baby’s.
Blijft over ‘B’, omdat die zo complex is… Van vitamine B, vooral van belang voor de energiehuishouding, zijn acht soorten bekend:
- Thiamine (B1): regelt de energiehuishouding; goed voor hartspier en zenuwstelsel.
- Riboflavine (B2): energiehuishouding.
- Niacine (B3): energiehuishouding; aanmaak vetzuren.
- Pantotheenzuur (B5): energiehuishouding; opbouw en afbraak eiwitten en vetten.
- B6: bloedaanmaak; immuunsysteem; zenuwstelsel; stofwisseling; afbraak en opbouw aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
- Biotine (B8): maakt energie uit je voedsel vrij. Biotine is goed voor zenuwstelsel, huid en haar.
- Foliumzuur (B11): groei; de aanmaak van rode en witte bloedcellen; dat je lijf lekker werkt!
- B12: aanmaak rode bloedcellen, die zuurstof in je bloed vervoeren.
Voor wie het nu begint te duizelen en zich afvraagt: dat zijn wel heel veel verschillende B’s om ‘jA’ tegen te zeggen… Het Vitamine B-complex zit als supplement in één enkele pil.
Vitamine B-complex en zwangerschap
Ben je vrouw en zwanger? Weet dan dat je aan het begin van je zwangerschap voldoende foliumzuur – oftewel Vitamine B11 – binnen dient te krijgen. Foliumzuur zit in groente en fruit maar ook bijvoorbeeld in volkorenproducten. Het draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het ruggenmerg van de aanstaande wereldburger.
Als de ‘R’ in de maand zit…
Die uitdrukking kennen wij allemaal wel. Daar groei je mee op. Het betekent dat je in die soms koude en onstuimige maanden goed op je lijf moet passen. Acht maanden per jaar nu zit er, letterlijk, zo’n ‘r’ in de maand. In voorjaar, najaar en winter. Dan knagen wind, kou en vocht aan je weerstand en kun je dus wel wat extra vitamines gebruiken. Een vitamine b complex zorgt daarbij dan voor een prima energiehuishouding.
Dat van die ‘r’ in de maand speelt trouwens al eeuwen, en niet alleen hier. In vroeger tijden, toen er nog geen elektriciteit en dus ook geen koeling was, stierven veel mensen aan voedselvergiftiging. In Frankrijk vooral in de zomer, door het eten van oesters bijvoorbeeld. In de hitte bedierven ze gewoon heel snel. Waarop kardinaal Richelieu verordonneerde dat deze schelpdieren alleen gegeten mochten worden in de acht maanden met een ‘r’ in de naam. En zo werd het Franse woord voor oesters ‘huitres’ (‘huit’ is 8 in het Frans). Tegenwoordig kun je ze natuurlijk het gehele jaar door eten en… vooral doen! Ze zijn een enorme bron van eiwitten. Honderd gram oesters bevat al tien gram eiwit en slechts twee gram aan vet.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.