Minder vlees eten? 7 handige tips
Wil je graag wat gevarieerder eten? Meer groente aan je voeding toevoegen? En wil je in zeven dagen voor een half jaar douchewater besparen? Of ruim honderd kilometer autorijden uitsparen? Dan is de oplossing simpeler dan je denkt. Doe vanaf maandag 5 maart tot en met zondag 11 maart mee aan de Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van foodblogger Isabel Boerman. Je eet dan een week lang geen vlees en spaart heel wat geld uit. Bovendien ontdek je dan hoe gemakkelijk het is om minder vlees te eten.
De initiatiefnemers vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een gevarieerd eetpatroon promoten. Hierin worden vlees en vis afgewisseld met vegetarische of plantaardige gerechten. Vaker een dagje geen vlees eten is niet moeilijk en heeft een positieve uitwerking op het milieu, de dieren en de mens. Bovendien levert een paar dagen geen vlees eten je ook nog eens een kostenbesparing op. Wil je weten hoe het je lukt om minder vlees te eten? Wij geven je alvast wat handige tips.
Klein starten
Eet je, net als heel veel Nederlanders, elke dag aardappels, vlees en groente? Dan is vlees eten natuurlijk een gewoonte. Het kan dan best lastig zijn om ineens het roer om te gooien en veel minder vlees eten. Dit hoeft ook niet. Doe het gewoon op je eigen manier en start klein. Begin bijvoorbeeld met één of twee dagen in de week geen vlees eten. Of spreek met jezelf af dat je op bepaalde dagen geen vlees eet.
Vervang broodbeleg
Wist je dat vleesbeleg het meest ongezondste vlees is? Vooral als je verpakt beleg bij de supermarkt koopt. Vleesbeleg is flink bewerkt en zit vol met suikers, kleurstoffen en andere toevoegingen. Als je vaak vleesbeleg op je brood eet, kun je dit vervangen voor hummus. Dit vult goed, is erg gezond en een goede vleesvervanger. Natuurlijk kun je je brood ook beleggen met andere, gezonde varianten, zoals kaas en tomaat, hüttenkäse, groentespread of komkommer.
Laat je inspireren door de wereldkeuken
De Westerse keuken is vooral gericht op vleesgerechten. Dit is niet overal zo. Laat je eens inspireren door de Indiase en Chinese keuken. Hier zijn veel gerechten vegetarisch. Dit geldt ook voor de Mexicaanse, Libanese, Thaise, Chinese, Vietnamese en Japanse keuken.
Kies voor smaakvolle vleesvervangers
Bij vleesvervangers denk je waarschijnlijk aan smakeloze tofuburgers, maar die zijn er echt niet meer. Als je in de supermarkt het schap met vleesvervangers bekijkt, kom je er al snel achter dat dit erg uitgebreid en gevarieerd is. De vleesvervangers van nu zijn van een hoge kwaliteit en erg smaakvol. Er zijn heerlijke producten verkrijgbaar op basis van groenten, granen, soja en peulvruchten. Het is absoluut een aanrader om deze eens te proberen.
Creatief met groenten
Bereid je een gerecht altijd rondom een stukje vlees? Geef groenten dan de hoofdrol en wees creatief. Er zijn tal van heerlijke vegetarische gerechten met groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke ovenschotel met groente? Een pasta met zelfgemaakte tomatensaus? Een goedgevulde groentesoep of een hartige quiche? De variatiemogelijkheden met groenten zijn eindeloos.
Als je toch vlees eet, eet er dan minder van
Als je toch een keer een gerecht met vlees bereidt, gebruik dan minder vlees dan je normaal doet. Maak dan meer van de andere producten die bij de maaltijd horen, zoals meer groente, meer aardappels of meer salade.
Koop biologisch vlees
Koop geen kiloknallers in de supermarkt, maar ga voor een duurder biologisch stuk vlees. Dit is niet alleen veel lekkerder, maar ook gezonder. Biologisch vlees is natuurlijk vlees en bevat geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Verwen jezelf en maak heerlijke groentegerechten
Durf je het aan om mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees? Door goede vegetarische gerechten te bereiden, kom je al snel tot de ontdekking dat vlees de maaltijd echt niet lekkerder maakt. Verwen jezelf en maak heerlijke groentegerechten vol met verse kruiden. Even geen inspiratie voor een vegetarisch recept? Online zijn er tal van heerlijke vleesloze gerechten te vinden.
Ik heb ontdekt dat het lichaam gebaat is met veel verschillende stoffen (ook weer niet te veel). Ieder
mensenlichaam zit heel ingewikkeld in elkaar: het is ene wondermachine. Let ook op: goed en gezond
eten code groen. Geen verkeerde stoffen in eten en drinken (code rood). De schijf van vijf van het
Voedingscentrum is lang niet gek. Er zijn op internet ook recepten van. Vruchtensappen van de super-
markt zijn lekker en gezond: appelsap, sinaasappelsap, druivensap. Bij de supermarkt kun je bijna alles
vinden voor een gezond leven. Neem lekker wat mee uit het groenteschap. En ga op ontdekkingsreis.