Dit is waarom granaatappel zo gezond is

Wist je dat de granaatappel niet alleen heel erg lekker is, maar ook supergezond? Deze vrucht behoort tot de zogenaamde ‘superfoods’. De granaatappel heeft een frisse zoetzure smaak en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Welke gezondheidsvoordelen heeft de granaatappel?

De granaatappel, oftewel Punica granatum, bestaat uit eetbare pitjes. Deze pitjes hebben licht tot donkerrood vruchtvlees en een klein wit, eetbaar pitje. De vrucht komt oorspronkelijk uit het oude Perzië, maar wordt tegenwoordig overal ter wereld gegeten. De granaatappels van nu komen onder meer uit Peru, Argentinië, Turkije, Chili, Spanje, India, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Waarom is granaatappel zo gezond?

De granaatappel is niet voor niets een superfood. Deze vrucht bevat tal van gezonde voedingsstoffen, zoals:

  • Vitamine B5
  • Vitamine C
  • Kalium
  • Antioxidanten, zoals flavonoïden, tannines en polyfenolen

Welke gezondheidsvoordelen heeft de granaatappel?

Vanwege de vele gezonde voedingsstoffen staat de granaatappel vaak ‘symbool voor de gezondheid’. De vrucht brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. De granaatappel:

  • Is een ontstekingsremmer
  • Biedt bescherming tegen Alzheimer
  • Verlaagt je cholesterol en beschermt je tegen hart- en vaatziekten
  • Is goed voor de gewrichten
  • Is goed voor de spijsvertering
  • Is goed voor de huid

Ontstekingsremmer

Granaatappel bevat polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten. Deze stofjes bevatten diverse eigenschappen om vrije radicalen te bestrijden. De vrucht kan effectief ontstekingen bestrijden en beschermt je tegen ziekten die door infecties ontstaan.

Bescherming tegen Alzheimer

De polyfenolen zorgen voor de aanmaak en verjonging van nieuwe cellen. In een granaatappel zitten meer polyfenolen dan in groene thee of rode wijn. Door deze vrucht regelmatig te eten, kan je het risico op Alzheimer verkleinen.

Verlaagt cholesterol en beschermt tegen hart- en vaatziekten

Granaatappel kan ervoor zorgen dat het aantal vetzuren in het lichaam verlaagt. Dit leidt weer tot een cholesterolverlaging. Bovendien verlaagt de vrucht de bloeddruk,

Goed voor de gewrichten

De zaden in de granaatappel hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen zo voorkomen dat de gewichten worden beschadigd.

Goed voor de spijsvertering

Granaatappels zijn erg vezelrijk. Als je de vrucht eet, heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Vezels zijn weer goed voor de spijsvertering. Verder geven ze ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt. De vrucht houdt je dus slank.

Goed voor de huid

Wil je een frissere huid? Dan helpt het om elke dag granaatappel te eten. Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten zorgt de vrucht ervoor dat je een jongere, frissere en mooiere huid krijgt. De voedingsstoffen in de pitjes hebben een verjongende werking. De vrucht zorgt ervoor dat je meer collageen produceert, dat de cel- en waterhuishouding op peil blijft en dat rimpels worden gladgestreken.

Hoe eet je granaatappel?

Je kunt de vrucht puur eten, maar ook als sap gebruiken. De pitjes zijn heerlijk in een fruitsalade, op ijs of in een romig dessert.

Hoe verwijder je de pitjes uit de granaatappel?

Snijd de granaatappel open en tik de pitjes eruit. Dit kan je doen door met een pollepel op de schil te tikken. Blijf tikken tot de pitjes eruit vallen. Dit lukt alleen bij een goede rijpe granaatappel. Je kunt de pitjes ook los kopen in de supermarkt.

Hoe maak je granaatappelsap?

Granaatappelsap is eenvoudig om te maken. Halveer de vrucht en pers hem daarna voorzichtig uit, zoals een sinaasappel. Zeef daarna eventueel het sap. Let er wel op dat je geen sap op je kleding morst. De rode vlekken gaan er erg moeilijk uit.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips