Pneumococcale pneumonie

Pneumococcale pneumonie is de meest voorkomende vorm van pneumonie en wordt veroorzaakt door de bacterie streptococcus pneumoniae. De bacterie wordt in druppeltjes door de lucht verspreid (hoesten en niezen). De ziekte doet zich gewoonlijk in een van de vijf kwabben van de longen voor, waardoor de ziekte ook kroepeuze pneumonie wordt genoemd. De besmette kwab is gewoonlijk erg ontstoken en verandert van een normale, sponsachtige, met lucht gevulde ruimte in een vaste massa. Een vroege behandeling is van groot belang om blijvende schade aan de longen te voorkomen.

De bacterie heeft een incubatietijd van ongeveer drie dagen voordat de symptomen verschijnen. Symptomen zijn onder andere hoge koorts, vaak gepaard gaande met rillingen en delirium, hoest met bloed in het speeksel en een pijnlijke ademhaling. De ziekte wordt behandeld met antibiotica, zoals penicilline. Door de penicilline is de patiënt binnen 48 uur vrij van besmetting. Als de aandoening ernstig is, moet de patiënt machinaal worden beademd.

Er is een vaccin ontwikkeld tegen pneumococcus pneumonie. Het is raadzaam dat personen ouder dan 65 jaar, mensen waarbij de milt is verwijderd en mensen met hart- en longaandoeningen tegen deze ziekte worden ingeënt. Het inenten van kleine kinderen wordt afgeraden vanwege de mogelijke sterke reacties op de immunisering.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips