Op vakantie gaan met diabetes

Als diabetespatiënt wilt u natuurlijk ook kunnen genieten van een deugddoende vakantie. Veel mensen zijn echter bang dat het niet goed mogelijk is om met diabetes een verre reis te maken. Gelukkig is die vrees ongegrond. Het is wel een kwestie van de juiste voorbereidingen treffen. In dit artikel leest u hier alles over!

 

Algemene tips

Het is, ongeacht uw bestemming, belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Zo is het verstandig om in de taal van het land waar u naartoe gaat, wat medische informatie voorhanden te hebben. Ook is het handig om te weten waar u ter plaatse eventueel diabeteshulpmiddelen kunt verkrijgen. Het kan helpen om een reisgenoot te hebben die op de hoogte is van de situatie en die weet hoe er gehandeld moet worden in een noodsituatie.

 

Gaat u een verre reis maken en krijgt u te maken met tijdsverschillen, informeer hier dan naar bij uw arts. Het kan noodzakelijk zijn om aanpassingen te doen in uw insulineschema. Thuis heeft u waarschijnlijk te maken met een vaste structuur. Op vakantie is dat allemaal wat minder van toepassing, maar dat is ook niet zo’n groot probleem. U kunt gerust sportief bezig zijn of een stedentrip plannen. Zorg er wel voor dat u voldoende drinkt en dat u altijd wat te eten achter de hand hebt – voor het geval dat uw bloedglucosewaarden snel dalen.

 

Extra meten

Het is verstandig om op vakantie wat vaker uw bloedwaardes te meten dan dat u thuis gewend bent. Het is namelijk zo dat de waardes kunnen veranderen door de invloed van bijvoorbeeld het klimaat. Blijft u een dagje rustig op het strand of aan het zwembad, dan kunnen de felle zon en de hoge temperaturen zorgen voor een verhoogde waarde. Komt u helemaal tot rust, dan leidt dat over het algemeen juist tot een daling van de bloedglucosespiegel. Dus: meten is weten!

 

Wat moet u zeker inpakken?

Als u diabetes heeft, dan kunt u natuurlijk niet onvoorbereid op vakantie gaan. Er zullen bepaalde zaken in uw koffer aanwezig zijn. De volgende dingen moet u zeker mee op vakantie nemen:

  • Insuline (bewaar op een koele plaats) of tabletten;
  • Een recept van de arts;
  • Medische verklaring (in het Engels);
  • Een voorraadje druivensuiker;
  • Glucagon;
  • Een reservepen of –pomp;
  • Een extra meter en extra teststrips.

 

Bepaal zelf de grenzen

Vakantie betekent genieten. En dat mag ook gerust. Lekker eten en drinken ligt op de loer en het is natuurlijk zonde om hier niet van te genieten. Bepaal echter wel zelf waar de grens ligt. Incidenteel een extra glas wijn kan geen kwaad, maar overdrijf hier niet in. Leven met diabetes betekent dat u rekening moet houden met uw gezondheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips