Het juiste gebruik van de dosisinhalator

Een zeer nuttig hulpmiddel bij de behandeling van astma is de zogenaamde ’MEDIHALER’ (Metered Dose Inhaler). Dit zijn inhalatie-apparaatjes waarbij door erop te drukken een precies afgemeten hoeveelheid geneesmiddel naar buiten wordt geblazen, die daarna kan worden opgezogen door de longen. Deze geneesmiddelen kunnen bestaan uit luchtwegverwijdingsmiddelen, cortison, of cromoglycaat.

De dosisinhalator moet echter wel op de juiste manier worden gebruikt om er volledig profijt van te hebben. Enige oefening is vereist om het moment van inademen precies samen te laten vallen met het drukken op de spray die het geneesmiddel verspreidt.

U zult zien dat het handig is wanneer een vriend of familielid u controleert bij het uitvoeren van de juiste handelingen. Het is de bedoeling dat het geneesmiddel zich vermengt met de lucht die u inademt, waardoor het middel langzaam in de longen wordt gezogen en zich daarin verspreidt. De volgende handelingen zullen u helpen uw techniek te perfectioneren.

Begin met de inhaler vijf tot zes keer goed te schudden voor het gebruik. Bevestig de spacer op het mondstuk van de inhalator. Een spacer is een buis van 15 tot 20 centimeter, waarin de sprayinhoud wordt verneveld. De spacer functioneert als voorportaal voor de longen, waarna de inhoud wordt ingeademd. Hierdoor wordt een betere verdeling over de longen bereikt en een diepere penetratie. Er zijn vele soorten spacers in de handel, maar iedere buis van bovengenoemde lengte kan als spacer dienst doen. Vraag zonodig een spacer bij uw apotheek.

Houd uw hoofd recht en zit rechtop. Adem diep in en vervolgens uit, maar niet maximaal, zodat nog wat lucht in de longen achterblijft en houd daarna de adem in.
Omsluit met de mond het uiteinde van de spacer.

Druk eenmaal op de inhalator, terwijl u tegelijk langzaam inademt. Blijft gedurende ongeveer vijf tot zes seconden inademen, ook na het indrukken. Verwijder de spacer uit de mond en sluit de mond gedurende tien seconden. Adem daarna door de neus uit. Wanneer u behoefte hebt aan een tweede dosering, adem dan eerst normaal vier tot vijf keer in en uit en herhaal vervolgens de bovengenoemde reeks handelingen. Gewoonlijk moet u zichzelf niet meer dan vier tot acht doseringen per 24 uur toedienen. Gorgel met water of poets uw tanden na het gebruik van een corticosteroïde-inhalator.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips