Builenpest

De builenpest is bij de meeste mensen bekend als de “Zwarte Dood” of “Zwarte Pest”, die in het middeleeuwse Europa miljoenen mensen uitmoordde. Tegenwoordig is de builenpest goed onder controle in de geïndustrialiseerde landen, maar in de derde wereld vormt het nog steeds een probleem omdat daar medische voorzieningen, hygiënische omstandigheden en vaccins minder beschikbaar zijn. Builenpest wordt veroorzaakt door infectie met Yersinia pestis, een bacterie die wordt overgedragen door vlooien die op hun beurt worden gedragen ratten en ander ongedierte besmetten.

Besmetting kan ook van persoon tot persoon plaatsvinden. Infectie vindt in eerste instantie plaats in de lymfeklieren, waardoor deze opzwellen (bubonen) en veretteren (suppureren). De lymfeknopen in de oksel en de lies worden doorgaans als eerste aangetast, maar de infectie kan zich ook uitbreiden naar andere lymfeweefsels en andere organen in het lichaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips