Slokdarm onderzoek

Als verondersteld wordt dat uw slikstoornis veroorzaakt wordt door abnormale samenstellingen van de slokdarmspieren, zal de dokter een functie-onderzoek van de slokdarm regelen. Bij dit diagnostisch onderzoek worden de bewegingen van de slokdarm en de drukverschillen daarin geregistreerd. Door middel van een buis die door de mond of neus in de slokdarm wordt gebracht, wordt gedurende een periode van tien tot vijftien minuten doorlopend de druk gemeten. De metingen laten tijdens slikken de kracht en de coördinatie van de peristaltiekgolven zien.

Dit onderzoek toont of er onderaan, in het gebied van de sfincter (sluitspier), een te hoge druk heerst of de sfincter normaal functioneert en of de peristaltische golven zo slecht gecoördineerd zijn dat, op verschillende plaatsen tegelijk, de druk verhoogd is.

Met dit motiliteitsonderzoek kan het bestaan van achalasie, slokdarmspasmen en keelverlamming worden vastgesteld.

Een vernauwde of ingesnoerde slokdarm kan verwijd worden door het vernauwende weefsel op te rekken. Dit wordt ook wel bougiseren van de slokdarm genoemd.

Voorafgaand aan het onderzoek zult u tenminste zes tot acht uur moeten vasten. Het slijmvlies van de keel wordt verdoofd met een spray. U kunt tevens een kalmeringsmiddel krijgen. Een dun, buigzaam instrument, de endoscoop met fiberglasoptiek (een glasvezelbuis waar de arts doorheen kan kijken), wordt in de slokdarm gebracht. Bij de meest gebruikelijke methode wordt een geleidepen door de endoscoop gevoerd waarna de endoscoop teruggetrokken wordt. Steeds grotere dilatators worden over de geleidepen ingebracht, passeren dan de vernauwing en maken zo de doorgang wijder. Soms wordt een ballon aan de geleidepen vastgemaakt. Ter hoogte van de vernauwing wordt die dan opgeblazen om de doorgang te openen.

Een slokdarm verwijden (dilateren) is een veilig onderzoek, maar u kunt daarbij een drukkend, wat onaangenaam gevoel in de borst hebben en soms, gedurende enkele uren na de ingreep, wat pijn met slikken.

Het voordeel van een dergelijke dilatatie is dat vast en vloeibaar voedsel weer makkelijk de slokdarm kan passeren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips