Subscapularis

De musculus subscapularis (spier onder het schouderblad) is een grote driehoekige schouderspier die aan de voorkant ligt van de scapula (schouderblad). Hij begint in een holte die de fossa subscapularis heet en komt aan de onderkant uit in een pees die in de kleine tuberositas (dik uitsteeksel) van de humerus (opperarmbeen).

De musculus subscapularis wordt van zenuwuiteinden voorzien door de onderste en bovenste nervi subscapulares (zenuwen onder het schouderblad) die een vertakking zijn van de vijfde en zesde cervicale (hals-) zenuwen. De doorbloeding wordt verzorgd door de arteria subscapularis (slagader onder het schouderblad). Deze spier laat de kop van de humerus draaien als de arm omhoog beweegt zodat de kop niet van zijn plaats komt. Ook wordt de musculus subscapularis gebruikt om de armen naar voren en beneden te bewegen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips