Rectus femoris

De rectus femoris is één van de vier buiken van de spiergroep van de quadriceps. De quadriceps spiergroep bestaat uit vier spieren: de rectus femoris, de vastus lateralis, de vastus intermedius en de vastus medialis. Samen vormen ze een omvangrijke vlezige massa die de voorzijde en zijkanten van het femur (dijbeen) bedekt. De spieren werken samen als de belangrijkste extensor van de knie. De rectus femoris is de enige spier van de groep die over twee gewrichten loopt, namelijk over zowel het heup- als het kniegewricht.

Hij ontspringt aan de achterzijde van de spina iliaca inferior (uitsteeksel aan het darmbeen) en insereert bovenin de patella (knieschijf). Deze lange, platte spier strekt het been bij het kniegewricht en buigt het bovenbeen bij het heupgewricht. Wanneer de rectus femoris is samengetrokken wordt het kniegewricht recht en het onderbeen gestrekt. Wanneer de spier ontspannen is, buigt het onderbeen bij de knie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips