Vliegangst

Veel mensen zijn bang voor vliegen of vliegtuigen. Deze angst kan zover gaan dat men helemaal niet durft te vliegen, geen vliegticket koopt en niet op de luchthaven komt. De angst kan gelden voor meerdere zaken, die met vliegen te maken hebben. Voor veel mensen is het een schrikbeeld met vele medereizigers in een vliegtuigcabine samengepakt te zitten. Anderen zijn bang om neer te storten en durven niet uit het raampje te kijken.

Vliegangst is te behandelen

Normaal gesproken kunnen alleen zakenlieden en politici niet buiten het reizen per vliegtuig. Voor andere mensen is vliegangst slechts een probleem als men op vakantie wil naar verre oorden of om andere redenen een verre reis moet ondernemen. De carrière kan gevaar lopen als men een beroep heeft, waarbij men veel moet vliegen. Dat is reden genoeg om iets aan de vliegangst te doen. angst zonder een zichtbare oorzaak. Deze kunnen vaak succesvol worden behandeld. Dit kan op diverse manieren. Men kan naar een psychiater of psychotherapeut voor gerichte psychotherapie, bijvoorbeeld gedragstherapie.

Bij de gedragstherapie leren de patiënten door een training zichzelf te ontspannen en om te gaan met hun angst om zo de fobie te overwinnen. Bij zo’n training wordt onder meer de techniek van de autosuggestie (‘zichzelf overtuigen’) gebruikt.

Waarvoor heeft men angst?

Wanneer men wil leren zijn angst voor iets te overwinnen, moet men precies weten waar men bang voor is. Wie vliegangst heeft wordt steeds weer in zijn fobie bevestigd wanneer hij leest dat er weer ergens op de wereld een vliegtuig is neergestort waarbij in één klap tientallen of zelfs honderden doden zijn gevallen. Het feit dat iemand die vliegt, een veel kleinere kans heeft dodelijk te verongelukken dan iemand die autorijdt, dringt niet door. Hoe beter men weet, waar men bang voor is, des te beter kan men er maatregelen tegen nemen.

Claustrofobie in de kleine cabine, angst voor het stukgaan van een motor, voor het inslaan van de bliksem, voor het schudden bij het vliegen in slecht weer, voor een botsing in de lucht of op de grond, het totaal overgeleverd zijn aan de piloot en de verkeersleiders, angst om neer te storten of dat er niet voldoende brandstof is. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende soorten vliegangst.

Vliegangst

Op tijd beginnen
Wie een behandeling tegen vliegangst wil gaan volgen, moet een aantal maanden voor een reis met de training beginnen. U moet namelijk uw hersenen ‘herprogrammeren’, en dat kost tijd.

Primaire voorwaarde: ontspannen!

Allereerst moet u zich leren ontspannen. Als u dit leert, kunt u makkelijker greep krijgen op de vliegangst. Op zijn beurt leidt angst weer tot spanning. Het kan nuttig zijn om bij de ontspanningsoefeningen al vast in een vliegtuigstoel te zitten. Als u onderweg bent naar het vliegveld, moet u zich ook bewust ontspannen: adem diep in, houd de adem even vast en adem langzaam weer uit. Neem hierbij een prettig beeld voor ogen en zeg tegen uzelf: ‘Ik ben heel ontspannen. ’

Positief denken

Stelt u zich de situatie voor die u angst inboezemt en probeer daar positieve gedachten tegenover te zetten. Als u bijvoorbeeld bij het betreden van het vliegtuig angstig wordt, prent u dan de volgende zin in: ‘Ik zal misschien gespannen zijn, als ik het vliegtuig in ga, maar ik zal me kunnen ontspannen en de controle niet verliezen en rustig blijven

Herhaal deze zin dagelijks meerdere malen bij iedere gelegenheid. Het kan zijn dat u op het moment van instappen toch door angst overvallen wordt. Daarom is het nuttig een walkman met een cassette mee te nemen. Op de cassette spreekt u zichzelf met langzame en rustige stem toe: ‘Ik ben heel ontspannen. Daarna spreekt u uzelf nog toe tegen de angst. Luister net zo lang naar deze zinnen tot het effect heeft.

ADVIEZEN
* Wanneer u last hebt van vliegangst en desondanks toch in het vliegtuig stapt, informeer dan het cabinepersoneel voor u instapt. De stewardessen zijn erin getraind u met raad en daad bij te staan.
* Voor mensen die zich zorgen maken, is het vaak zinvol van tevoren te informeren naar de veiligheid van vliegen, hoe de besturing van een vliegtuig geschiedt en hoe onder andere de start en de landing verlopen. Deze informatie is te vinden in tijdschriften en boeken. De angst wordt hierdoor weliswaar niet weggenomen, maar wel verminderd.
* Meestal is één geslaagde vliegreis voldoende om de angst te overwinnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips