Pica

Iemand die te maken heeft met de eetstoornis pica, heeft de neiging om niet-eetbare dingen te consumeren. De naam van de stoornis is afkomstig van de ekster, een vogel die ook de neiging heeft om (bijna) alles te eten. Er kan dan bijvoorbeeld worden gedacht aan het eten van aarde, klei of steentjes, maar ook aan hout(schilfers), bladeren, takken, verf, zeep of plastic. De lijst van dingen die worden gegeten door mensen met pica, is lang. Ook haar, insecten en uitwerpselen staan regelmatig op het menu. In dit artikel leest u alles over pica!

 

Hoe ontstaat pica?

Mensen met de eetstoornis pica hebben vaak te maken (gehad) met een ontwikkeling die vertraagd verloopt. Het moeten leven in armoede kan een oorzaak zijn voor de ontwikkeling van de eetstoornis, maar ook het ontbreken van ouderlijk gezag kan daaraan ten grondslag liggen. Zeker in de fase dat jonge kinderen de neiging hebben om van alles in de mond te stoppen, is ouderlijk gezag belangrijk voor een goede ontwikkeling. De exacte oorzaken voor pica zijn nog niet geobjectiveerd. Wel zijn er aanwijzingen dat mensen die last hebben van een ijzertekort, dit compenseren door het eten van ijzerrijke dingen, zoals aarde.

 

Pica komt eigenlijk overal ter wereld voor, bij mensen van alle leeftijden. Wel hebben met name jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen met een verminderde mentale gezondheid een grotere kans op het krijgen van deze eetstoornis. Ook komt pica vaker voor in ontwikkelingslanden dan in ontwikkelde landen.

 

Risico’s

Het eten van niet-eetbare dingen kan een schadelijk effect hebben op het menselijk lichaam. Waar het eten van sommige dingen onschuldig is, kleven er aan het eten van stoffen die giftig zijn of die ziekteverwekkende stoffen bevatten grote gezondheidsrisico’s. Een aantal voorbeelden met bijbehorende risico’s:

  • Het eten van haar of wol kan leiden tot obstructie van de maag. Er vormt zich dan vaak een trichobezoar, een haarbal.
  • Mensen die uitwerpselen eten, kunnen te maken krijgen met infectieziektes.
  • Bij het eten van aarde of andere grondsoorten krijgt de persoon in kwestie vaak zware, giftige metalen binnen.
  • Planten en insecten die gegeten worden, kunnen giftig zijn of zorgen voor infecties via aanwezige (micro-)organismen.
  • Het consumeren van scherpe materialen kan leiden tot ernstige beschadigingen aan de darmwand of maagwand.

 

Sociaal isolement

Pica is een eetstoornis die niet alleen fysiek de nodige risico’s met zich meebrengt, maar die vaak ook invloed heeft op het sociale leven van de persoon in kwestie. Het vertoonde gedrag wordt namelijk vaak door de omgeving afgekeurd. Hierdoor raken mensen met pica regelmatig in een sociaal isolement.

 

Behandeling

Het is eigenlijk altijd noodzakelijk om pica te behandelen. De oorzaak – die zowel fysiek als mentaal van aard kan zijn – moet worden weggenomen. Het veranderen van het abnormale eetpatroon is daarvan een gevolg, maar ook hierbij kan gerichte behandeling worden toegepast. Is de oorzaak fysiek, dan kunnen voedingssupplementen voldoen aan de vraag van het lichaam naar bepaalde stoffen. Verdere behandeling bestaat vaak uit medicatie en/of behandeling door een gedragstherapeut.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips