Fetisjisme
Er zijn twee verschillende betekenissen voor het begrip fetisjisme. In godsdienstig opzicht is fetisjisme het binnen een bepaalde cultuur vastgestelde gebruik van bepaalde voorwerpen waaraan magische krachten worden toegekend. Daar komt ook het woord ‘fetisj’ vandaan, dat afgeleid is van het Frans en ‘voorwerp met een magische kracht’ betekent. Het begrip fetisjisme wordt echter meestal in verband met seksualiteit gebruikt. Fetisjisten (vrijwel alleen mannen) bereiken hun seksuele opwinding en bevrediging uitsluitend of hoofdzakelijk door het kijken naar of aanraken van bepaalde voorwerpen of andere lichaamsdelen dan de geslachtsorganen.
Hoe gedraagt een fetisjist zich?
De seksuele verlangens van een fetisjist richten zich niet op een persoon, maar op bepaalde delen van het lichaam bijvoorbeeld de voeten, krullend haar of grote borsten. Het verlangen kan ook betrekking hebben op bepaalde handelingen. Er zijn bijvoorbeeld fetisjisten die een manie hebben om vrouwen te ontmaagden. Dat houdt in dat ze alleen opgewonden en bevredigd kunnen worden wanneer ze met een vrouw vrijen die nog niet eerder geslachtsgemeenschap heeft gehad.
Damesondergoed
Fetisjisten worden echter in de meeste gevallen geprikkeld door damesondergoed, schoenen met hoge hakken, kledingstukken van bont, handschoenen, leren of rubber kleding en toiletartikelen. Kenmerkend in alle gevallen is dat de fetisj een noodzakelijke voorwaarde is voor de seksuele opwinding en niet alleen maar een experiment is om wat meer afwisseling en fantasie aan te brengen in het seksuele gedrag.
Begeerde voorwerpen
Sommige fetisjisten geven in het geheim toe aan hun hartstochten. Ze bekijken of kussen hun fetisj terwijl ze zichzelf bevredigen. Anderen kunnen slechts met hun partner vrijen wanneer zij de fetisj draagt of bij zich heeft. Er zijn ook fetisjisten die bevrediging vinden door een verzameling van door hen begeerde voorwerpen aan te leggen. Deze fetisjisten zijn nogal eens onderweg om hun verzameling uit te breiden.
Wat is de oorzaak van fetisjisme?
Binnen de psychoanalyse wordt fetisjisme geduid als een fixatie waarbij het zogenaamde castratiecomplex niet is opgelost. De fetisj komt volgens deze theorie in de plaats van de ontbrekende penis bij de vrouw. Het kleine jongetje ervaart het vrouwelijke geslachtsdeel als iets dat gecastreerd is en wordt vervolgens bang ook gecastreerd te worden. Wanneer deze angst niet wordt overwonnen, kan er onder andere fetisjisme ontstaan: seksuele energie wordt overgedragen op symbolen in plaats van op mensen. Aanhangers van de leertheorie zijn veeleer van mening dat vroegkinderlijke, wellicht zelfs toevallige masturbatiefantasieën die verbonden waren aan bepaalde voorwerpen, tot afhankelijkheid van deze voorwerpen zouden leiden.
Hoe kan fetisjisme worden behandeld?
Aversietherapie werkt minder zachtzinnig, maar sneller dan de psychoanalyse. Wanneer de fetisj bijvoorbeeld een laars is, wordt er, op het moment dat de patiënt naar de laars kijkt, een stroomstoot toegediend of een braakmiddel gegeven. Als aanvulling bij deze ontwenningsmethode, waar de betreffende persoon uiteraard zelf voor kiest, wordt een training in sociale vaardigheden gegeven. Deze training dient ter versterking van het gevoel van eigenwaarde en de handhaving van de eigen persoonlijkheid.
Een andere methode is de ‘orgasmische heroriëntatie’. De betreffende persoon moet daarbij leren te reageren op prikkels en situaties waarbij hij voorheen geen opwinding voelde.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.