Zorgverzekeringen vergelijken: wat je moet weten

Het is alweer bijna zover, vanaf 13 november kan je met de nieuwe premies van zorgverzekeraars je huidige zorgverzekering gaan vergelijken met het aanbod van andere zorgverzekeraars. Blijf je bij je huidige verzekeraar met dezelfde zorgverzekering of wordt het toch tijd voor een andere verzekering of zelfs een andere verzekeraar? Hieronder lichten we een paar belangrijke onderwerpen uit zodat jij goed voorbereid kan vergelijken.

Wat valt er te verwachten?

Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend wat de verwachtingen zijn voor de premie van het volgende jaar. Dit wordt gedaan op basis van gesprekken tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en verzekeraars. Voor 2023 verwacht het kabinet dat de premie gemiddeld met ruim €10 per maand zal stijgen. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de definitieve premies, waardoor het kan zijn dat jouw premie dus minder hard stijgt. Stijgingen worden door verschillende factoren veroorzaakt; de stijging van het salaris van zorgpersoneel, vergrijzing en het gelijk blijven van het eigen risico zijn hierin bijvoorbeeld belangrijk.

Wat heb je nodig?

Besluit van te voren waar je naar op zoek bent. Wat heb je nodig als het aankomt op: eigen risico, verzekeraars, aanvullende verzekeringen en vrije ziekenhuiskeuze? Maak ook een verschil tussen eisen en wensen. Aanvullende dekking voor de tandarts bijvoorbeeld; is dat een eis of zou dat wenselijk zijn? Denk van te voren ook na over de premie die jij verwacht te betalen. Dit kan je later natuurlijk nog bijstellen. Wanneer je dit van te voren vastlegt voor jezelf, heb je een duidelijker beeld wanneer je start met vergelijken. Weet je al hoe je de zorgverzekeringen gaat vergelijken? Schakel je een verzekeringsadviseur in, of maak je, zoals velen, gebruik van een vergelijkingswebsite zoals www.poliswijzer.nl?

Het keuzeproces

Wanneer je klaar bent voor de vergelijking van je zorgverzekering in 2023 kan je via een online vergelijkingswebsite je gegevens invullen waarna je direct een overzicht krijgt van alle zorgverzekeringen. Maak gebruik van de wensen en eisen die je eerder hebt vastgesteld en filter hierop. Je houdt dan een selectie over met zorgverzekeringen die het beste passen bij jouw wensen en eisen. Uit deze selectie kan je een keuze maken door de recensies van de verschillende verzekeraars en de verschillen tussen de pakket die ze aanbieden door te nemen. Leg dit naast je huidige zorgverzekering en neem dan natuurlijk ook de prijs mee in je afweging. Op deze manier kan je het beste een geïnformeerde keuze maken voor 2023.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips