Zorgverzekering 2021: dit moet je weten

Elk jaar komen er weer nieuwe veranderingen bij aan de zorgwet. Dus ook weer dit jaar, voor de zorgverzekering in 2021. Dit is dan ook de periode waarin je moet gaan beslissen of je bij dezelfde zorgverzekering blijft, of dat je wil gaan overstappen. Alles wat je moet weten over de veranderingen en meer lees je in dit artikel.

Zorgtoeslag

Wanneer je in 2021 je zorgverzekering hebt of gaat afsluiten, kan je te maken krijgen met een zorgtoeslag. Dit is een ondersteuning voor mensen met een lager inkomen. In 2021 gaat deze ondersteuning dan ook omhoog, waardoor je tot aan €107 euro per maand als ondersteuning kan ontvangen. Voor stellen geldt dat zij tot aan de €207 per maand aan zorgtoeslag kunnen ontvangen.

Veranderingen aan het basispakket

Als je gebruik maakt van een basispakket, kan je hier in 2021 ook de volgende voordelen uit halen:
Vergoeding voor zorg als gevolg van Corona.
Vergoeding voor meerdere nieuwe geneesmiddelen voor kanker.
Je betaald geen eigen bijdrage meer wanneer je medische kosten hebt vanwege seksueel geweld of een orgaandonatie.
Vergoeding voor een dagbehandeling bij een niet-aangeboren hersenletsel.
Het wordt makkelijker om een vergoeding voor diabetes hulp te krijgen

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Via je loon of pensioen betaal je een inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekeringswet. Dit bedrag is een vast percentage, waardoor mensen met een laag inkomen minder hoeven te betalen dan mensen met een hoog inkomen. In sommige gevallen betaald je werkgever dit bedrag. Voor werknemers en mensen met een uitkering stijgt deze betaling met 0,3% naar een totaal van 7,0%. Voor gepensioneerden en ondernemers stijgt de betaling ook met 0,3% naar een totaal van 5,75%.

Collectieve zorg

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je in één keer met een grote groep mensen afsluit, waarbij je dan korting op je premie krijgt. Bij sommige beroepen wordt dit aangeboden onder de werknemers, maar leden van een grote sportclub kunnen hier ook aan meedoen. In 2020 was de totale hoeveelheid korting die iedereen op hun premie kon ontvangen 5%. In 2021 blijft dit percentage hetzelfde, waardoor iedereen nog steeds 5% korting op hun premie kunnen ontvangen.

Zorgpremie

Elk jaar stijgt de zorgpremie met een bepaald bedrag, en dat is in 2021 niet anders. Afhankelijk van je zorgverzekeraar kan het bedrag van je zorgpremie flink stijgen. Als je deze hogere kosten niet wil of kan betalen, is het handig om te kijken naar een andere zorgverzekering. Doordat alle kosten tegenwoordig lijken te stijgen, is het belangrijker dan ooit om je zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen. Ook kan je dan direct zien welke aanvullende verzekeringen je mogelijk niet meer nodig hebt.

Je vraagt je nu misschien af “Hoe stap ik over naar een andere zorgverzekering?” dat leer je stap voor stap bij de voorgaande link.

We raden je aan om nu direct aan de slag te gaan met het vergelijken van je zorgverzekeringen en om te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag. Vergelijk de zorgverzekeringen.nl hier en bekijk de Toeslagen website van de overheid om te zien of je recht hebt op zorgtoeslag.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips