Zo pak je rugproblemen aan: kom uit je stoel!

In vergelijking met inwoners uit andere landen van Europa zitten wij Nederlanders veel. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen van 15 jaar en ouder 8,5 uur per dag zit. Het aantal uren dat we zittend doorbrengen blijft stijgen. Ook kinderen brengen veel tijd zittend door. Op school zitten jonge kinderen gemiddeld drie uur per dag. Daarnaast is het gebruik van beeldschermen enorm toegenomen waardoor kinderen minder buitenspelen en meer zitten. De belangrijkste zittende hobby’s van ouderen zijn puzzelen, lezen en handwerken. Kan zitten kwaad? Jazeker, teveel zitten, is niet goed voor de gezondheid. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten en ook rugproblemen kunnen ontstaan als gevolg van teveel zitten.

Kom regelmatig in beweging tijdens je werk

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om ook tijdens een kantoordag regelmatig in beweging te komen. Sta elk half uur even op of ga elk uur vijf minuten lopen. Loop naar het koffiezetapparaat op je werk of thuis en spreek met collega’s af voor een wandelbila. Heb je een vraag aan een collega? Loop even langs in plaats van een mail te sturen of te bellen. Neem daarbij de trap en niet de lift. Ook een bureau waar je achter staan is een goede optie, net als een bureaufiets. Het zitten op een bureaustoel kan je afwisselen met het zitten op een balanskruk of een balansbal.

Reizen naar kantoor

Mensen die reizen met het openbaar vervoer bewegen ongemerkt veel meer dan mensen die elke dag met de auto naar hun werk gaan. Ook de fiets is een goed middel om in beweging te zijn. Is het te ver om naar je werk te fietsen? Overweeg de aanschaf van een elektrische fiets of stap een halte eerder uit de bus en ga het laatste stuk lopen. Is de auto toch de beste optie voor woon-werkverkeer? Probeer dan ’s avonds na het werk niet meteen op de bank te ploffen, maar maak een wandeling of ga sporten.

Eerste hulp bij rugproblemen

Heb je last van je rug? Een gymnastiekbal voor rugproblemen kan helpen. Veel mensen hebben hier baat bij als ze lage rugpijn hebben. Je versterkt zo je rugspieren en pakt de stijfheid aan. Alleen al door stabiel te zitten op een fitnessbal train je ongemerkt je rugspieren. Veer ook op en neer op de bal terwijl je je voeten op de grond laat staan. Een andere effectieve oefening is liggend op de bal je bovenlichaam te strekken en eventueel kleine rondjes te maken. Een stevige core helpt bij het voorkomen van rugproblemen. Werk daarom ook aan je buikspieren. Ga op de gymnastiekbal liggen en breng je handen achter je nek. Span nu je buikspieren aan en probeer omhoog te komen. Zo zijn er talloze oefeningen die je kunt doen met een gymnastiekbal. Het is een laagdrempelige manier om je rugproblemen aan te pakken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips