Zeg bewust ‘ja’ en ‘nee’ voor een betere gezondheid
Je gezonder voelen is vaak eenvoudiger dan je denkt. Je stopt met dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn en je begint met dingen die wel goed voor je zijn. De moeilijkheid zit hem niet in het feit dat je niet weet hoe je voor lichaam en geest zorgt. De moeilijkheid is dat je voorrang blijft geven aan zaken die niet helpen voor een gezonde levensstijl. Als je wilt veranderen, begin dan nu en pas je zorgverzekering 2025 aan naar jouw wensen.
Op weg naar een betere gezondheid
Het woord ‘verslaving’ is iets waar je je liever niet mee identificeert. Maar diep van binnen hebben we allemaal bepaalde zaken waar we maar moeilijk ‘nee’ tegen kunnen zeggen. Voor de een is dat alcohol, chocola of zoetigheid. Een ander is verslaafd aan werk en weer een ander kan geen ‘nee’ zeggen wanneer er sociale activiteiten gepland staan. Heel normaal en menselijk gedrag dus, maar wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?
Werk aan je ruggengraat
Er is een mooie beeldspraak voor wanneer je geen nee kunt zeggen: geen ruggengraat hebben. Je bent namelijk niet in staat om bij je eigen visie te blijven en maakt jezelf afhankelijk van anderen. Het is niet voor niets dat beeldspraak vaak het fysieke lichaam aan het mentale aspect koppelt. Iets op je lever hebben betekent bijvoorbeeld dat je je ergens schuldig over voelt, waardoor je mentale gevolgen ondervindt.
Gezonde spanning en ongezonde spanning
Geen nee kunnen zeggen kan ziek maken, want je lichaam wordt overspoeld met iets dat het eigenlijk niet wil. Of het nu gaat om alcohol, scrollend op je telefoon de dag doorkomen of je keer op keer in sociale situaties begeven, terwijl je lichaam signalen geeft dat je daar niet op je gemak bent. In alle gevallen zet je je lichaam en geest onder een bepaalde spanning. Indien de spanning van korte duur is, is het geen probleem, maar als het te vaak is, kan dit leiden tot chronische klachten. Hoe kun je loskomen van dit soort patronen?
Herken je groeimogelijkheden
De eerste stap is het allerbelangrijkste: herkennen waar dit voor jou geldt. Je dient je bewust te worden van je patronen en daarmee je mogelijkheden tot groei. Stel jezelf simpelweg de vraag: wat zou ik in 2025 anders willen doen ter bevordering van mijn gezondheid? Je hoeft niet direct een concreet stappenplan klaar te hebben liggen, maar een kleine stap kan je zelfs vandaag al zetten. Je kan nee zeggen tegen voor de televisie hangen en ja zeggen tegen een avondwandeling maken bijvoorbeeld.
Gedragsverandering
De tweede stap is erkennen. Dit is belangrijk om echt gedragsverandering voor elkaar te krijgen. Wanneer je maar half gelooft dat je gedrag niet klopt, zal er van verandering weinig terechtkomen. Je dient echt overtuigd te zijn van het feit dat je bepaalde ongezonde gewoontes eigen hebt gemaakt. Vaak komt er in dit geval schuldgevoel bij kijken. Erken ook dat dit er is, want het stelt je in staat om de laatste stap te zetten: bijsturen. Mocht je het niet alleen kunnen, schakel dan hulp in van een professional die je helpt met het stoppen van een verslaving. Vanuit je zorgverzekering krijg je verschillende trajecten vergoed om je te helpen gezonder te leven.
Zin om voor jezelf te zorgen
Wanneer je herkent en erkent dat je er meer baat bij hebt om vaker in de week te sporten, voel je de impuls om je gedrag te veranderen of bij te sturen. Je hebt zin om goed voor jezelf te zorgen en maakt gezondere keuzes. Wanneer je dit consistent blijft doen, is de kans groot dat je je gezonder voelt. En hoe beter je je voelt, hoe meer je kan besparen op onder andere de premie voor je zorgverzekering of het eigen risico. Win-win dus!
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.