Wat zijn de effecten van CBD?

Je hebt voor- en tegenstanders, maar het gebruik van CBD en dan met name CBD-olie is aan een flinke opmars bezig en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. Gebruikers zweren bij de positieve effecten die er ervan ondervinden en zijn dan ook niet in het minste geneigd om het gebruik ervan te stoppen. Waarom dit product en dan vooral de olie zo’n immense populariteit kent, kun je hieronder lezen. 

Wat is het?

CBD, of cannabidiol, is een niet psychoactieve cannabinoïde die gewonnen wordt uit de hennepplant. Het product is niet verslavend en wordt steeds vaker ingezet als ondersteunend middel bij verschillende zowel fysieke als neurologische aandoeningen. De olie of capsules zijn vrij verkrijgbaar en staan in tegenstelling tot cannabis, dat THC bevat, niet op de lijst van de verboden producten.

Wat zijn de voordelen?

De controverse die bestaat rond het gebruik van deze stof moet vooral gezocht worden in de vergelijking die ten onrechte gemaakt wordt met cannabis en cannabisolie. Waar cannabis gezien wordt als een drug, is deze stof dit niet.

Het verlichten van pijn en ontstekingen

Het zal je wellicht al opgevallen zijn dat de olie vaak gebruikt wordt door mensen die lijden aan chronische aandoeningen die erg veel pijn veroorzaken. Reuma en multiple sclerose zijn bijvoorbeeld typische aandoeningen waarbij patiënten op zoek gaan naar middelen die hen helpen de pijn te onderdrukken en de hinder op de dagelijkse activiteiten te verminderen. Het gebruik van de olie is hier al lange tijd ingeburgerd en patiënten ondervinden wel degelijk de positieve gevolgen ervan. 

Het verminderen van angst en spanning

Angsten, stress, depressie en spanning lijken wel de ziektes van de tijd te zijn. Je kunt vrijwel niemand vinden die hier geen last van ondervindt of ondervonden heeft. De olie wordt in deze gevallen dan ook vaak gebruikt om de klachten die deze gevoelens opwekken te onderdrukken en voor de meeste mensen kent dit groot succes. Het verminderen van die angsten en spanningen zorgt er dan op zijn beurt ook weer voor dat tal van fysieke klachten die er het gevolg van zijn verminderen. 

Het verlagen van de kans op suikerziekte

Bij suikerziekte heeft een patiënt de grootste moeite om het niveau van de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel lokt verschillende verschijnselen uit die ene grote druk leggen op het dagelijkse leven. Door het gebruik van de olie kan die spiegel grotendeels gestabiliseerd worden en vermindert het aantal aanvallen op drastische wijze. 

Hier moet je bij het gebruik op letten

De olie mag dan wel positieve werkingen te kennen, toch doe je er in alle gevallen goed aan om hier niet impulsief en op eigen houtje mee te beginnen. Een gesprek met je arts zal je aantonen of het gebruik in jouw specifieke geval aan te raden is en of er indicaties zijn dat, bijvoorbeeld omwille van andere medicatie, het gebruik maar liever achterwege gelaten wordt. 
Je kunt de olie en capsules in tal van winkels en online vinden, maar de ene producent is de andere niet en dus is ook hier enige voorzichtigheid geboden. Aankopen doe je enkel van producenten waarvan de producten werden getest en goedgekeurd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips