Wat moet je weten over je zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te nemen. Ondanks dat deze verzekering verplicht is, wil dat niet zeggen dat je helemaal niets kunt kiezen. Je kunt namelijk zelf bepalen wat je allemaal wilt verzekeren en welke risico’s je wilt lopen. Bovendien mag je ook bepalen met welke verzekeraar je in zee wilt gaan. Zo kun je een pakket samenstellen dat geheel aansluit bij jouw wensen en bij jouw behoeften. Om je de mogelijkheden te laten zien, zullen wij in het onderstaande behandelen wat jij kunt doen om een betaalbare en passende verzekering af te sluiten.

Waaruit bestaat je zorgverzekering?

Een zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en daarnaast kun je kiezen uit een aantal aanvullingen. De basisverzekering dekt de kosten die je maakt wanneer je bijvoorbeeld naar de huisarts moet. Ook wanneer je naar het ziekenhuis moet, worden deze kosten gedekt. Mocht je medicijnen nodig hebben, dan kan het zijn dat je hiervoor een eigen bijdrage moet betalen. Dit is het eigen risico dat bij je verzekering komt. Dit risico kun je zelf bepalen. Je kunt je ziektekostenverzekering berekenen en bekijken of je een hoog of een laag eigen risico wilt nemen. Verwacht je weinig kosten te gaan maken, dan kun je je eigen risico hoger maken. Je betaalt vervolgens minder maandpremie, maar je moet meer betalen wanneer je wel zorg nodig blijkt te hebben. Verhoog je dus je eigen risico, zorg er dan altijd voor dat je voldoende geld op je rekening hebt staan om je zorgkosten te betalen.

Kies je aanvullende pakketten

Als je de basisverzekering eenmaal geregeld hebt, is het tijd om te kijken naar welke aanvullende pakketten je zou willen nemen. Je kunt je namelijk ook verzekeren tegen extra zorgkosten zoals bijvoorbeeld die van de tandarts. Wanneer je weet dat je niet een heel goed gebit hebt, is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Wil jij dit jaar graag fysiotherapie nemen? Of ben je van plan om langdurig naar een psycholoog te gaan? Bekijk dan de mogelijkheden om deze behandelingen te laten vergoeden. Zo kom je niet voor hoge kostenposten te staan of, in het ergste geval, ontzeg je jezelf de zorg die je nodig hebt.

Vergelijk ieder jaar de mogelijkheden

Veel mensen denken dat wanneer zij eenmaal goed verzekerd zijn, zij niet meer naar hun verzekering hoeven om te kijken. Dat is niet fout, maar je kunt hierdoor mooie voordelen laten liggen. Aan het eind van het jaar maken zorgverzekeraars namelijk altijd de premies voor het nieuwe jaar bekend en dan kan het lonen om over te stappen. Zo kun je per jaar soms tientallen euro’s besparen. Denk je dus dat je zorgvraag gaat veranderen, kijk dan ook even of een andere verzekeraar je wellicht beter kan helpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips