Wat doet het keto dieet met je lichaam?

Wat is het keto dieet? 

Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij je maar 50 gram koolhydraten mag eten per dag. Je lichaam verbrandt normaal gesproken eerst koolhydraten uit voeding. Tijdens dit dieet zijn er te weinig koolhydraten beschikbaar om te kunnen verbranden. Hierdoor kiest je lichaam er dus voor om vetten te verbranden. Als je lichaam vetten verbrandt maak het lichaam ketonen aan en raak je in ketose. Hier komt de term ‘keto dieet’ vandaan.  

Hoe werkt het dieet? 

Je eet tijdens dit dieet zeer weinig koolhydraten. Hierdoor is de bijdrage van vetten en eiwitten je totale energie-inname. Koolhydraten zijn een belangrijke bron energie voor je lichaam. Als je koolhydraten eet breekt het lichaam dit af tot glucose. Dit geeft je lichaam brandstof om bijvoorbeeld te kunnen bewegen en ademen. Je lichaam slaat een voorraad glucose op in je lever. Dit wordt gebruikt als je glucose in je bloed daalt. Wanneer je weinig tot geen koolhydraten eet, zit er ook te weinig glucose in je bloed. Zodra de glucose voorraad in je lever op is, wordt het ook niet aangevuld zolang je weinig tot geen koolhydraten eet. 

Om je lichaam toch voldoende brandstof te geven, gaat je lichaam over op vetzuurverbranding. Door vetzuren te verbranden ontstaan er ketonen of ketonlichamen. Je lichaam gebruikt dit als brandstof in plaats van de glucose. Door de ketonen wordt je bloed zuurder en door het volgen van het keto dieet komt je lichaam is een ‘ketose’.  

Wat mag je wel en niet eten tijdens het keto dieet?  

Tijdens het keto dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Lekkere snacks zoals melkchocolade, snoep en koekjes kun je dus niet eten. Bekende producten zoals brood, pasta, aardappels en wraps zijn koolhydraatrijk en mogen dus niet tijdens dit dieet. Er vallen ook sommige fruitsoorten af, zoals bananen, sinaasappels en appels. Deze fruitsoorten hebben veel fruitsuikers. Drankjes die je beter kan laten staan: 

  • Cocktails 
  • Frisdrank  
  • Vruchtensap 
  • Energiedrankjes 
  • Biertjes  

Voeding die je wel mag eten zijn voornamelijk eiwitrijke en vette producten. Denk aan natuurlijke oliën en vetten zoals vis en vlees, zaden, kaas, groenten en eieren. Betreft fruit is vooral rood fruit mogelijk om te eten. Je kan ook af en toe pure chocolade eten of een glas wijn drinken, als je maar onder de 50 gram koolhydraten per dag blijft.  

Begeleiding tijdens diëten  

Lukt het afvallen niet of weet je niet waar je moet beginnen en stel je het diëten vaak uit? Schakel dan begeleiding in om een stok achter de deur te hebben en om professionele begeleiding te krijgen voor het kiezen van de juiste voeding. Heb je bepaalde allergieën of heb je een ziekte waarmee je rekening moet houden, dan kan een diëtist daar goed bij helpen. 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips