Op zoek naar een hypotheek als startende arts?

In onze nieuwe blogserie laten we leden van het Zorgteam van Van Lanschot aan het woord. Deze week spraken we met Henk-Jan van Roekel, die leidinggeeft aan het eerstelijnszorg adviesteam. “Huisartsen zijn echt een aansprekende doelgroep om te bereiken”, voegt hij toe. Juist omdat er bij huisartsen maatwerk nodig is en ze graag ondersteund willen worden in hun financiën zodat hun prioriteit bij de zorg voor de patiënt kan liggen. Na ruim 8 jaar werken voor Van Lanschot begrijp ik gelukkig vrij goed hoe huisartsen in elkaar zitten en welke vragen ze hebben. Veel huisartsen hechten bijvoorbeeld veel waarde aan zekerheid, die ik ze graag bied. Dat maakt mijn rol extra leuk en altijd weer uitdagend”.

Wanneer nemen ze contact met jou op?

“De eerste ontmoeting is meestal wanneer ze net afgestudeerd zijn en aan hun carrière als waarnemer beginnen. Dit impliceert dat de studentenjaren nu voorbij zijn en een nieuw tijdperk van leven is aangebroken. Ze zijn bijvoorbeeld van plan om te gaan samenwonen of willen zich vestigen in de buurt van waar ze gaan werken. ”Echter, het verkrijgen van een hypotheek als startende medici je net begint is best lastig”, legt Van Roekel uit.

Zijn er bijzondere uitdagingen?

“Wij kijken naar de reële mogelijkheden en begrijpen dat het inkomen als waarnemer veel stabieler is dan je bij een gemiddelde zelfstandige zou verwachten. Jonge huisartsen zijn gemotiveerd en willen oprecht goed werk leveren en daar hebben wij vertrouwen in”, vult Roekel aan. “De meeste banken volgen op papier de basisnormen, maar startende huisartsen komen niet door de ‘goedkeuring’ als BIG registratie.

“Dan is er een schaarste aan huisartsen, en de vraag neemt toe. Bovendien worden we ouder en verschuift meer medische zorg naar de eerste lijn. De kans om werkloos te zijn als huisarts is daardoor vrij klein”.

Kan het ook in combinatie met een eigen praktijk?

Een tweede kruispunt of moment waarop huisartsen contact met mij opnemen is wanneer zij overwegen een eigen praktijk te beginnen of een bestaande praktijk over te nemen. Dat is natuurlijk een belangrijke beslissing met verstrekkende gevolgen voor hun financiële positie. Veel huisartsen hebben bij dit onderwerp gebruik gemaakt van mijn diensten en ik begrijp precies wat er nodig is. Huisartsen blijken het prettig te vinden hierover te kunnen sparren. Ik kan de huisartsen een algemeen financieel beeld geven en hen helpen hun financiële zorgen aan te pakken. Daarnaast kan ik een overzicht bieden van hun financiën, met inbegrip van hun pensioenbehoeften. Het is niet meer dan normaal dat ik als huisarts niet alle financiële gevolgen kan beheren; daarom is het des te beter als ik hen daarbij kan helpen. Dat is wat mijn vak zo leuk maakt.

Persoonlijk aanspreekpunt

“Ik zou iedereen van mijn klanten op een persoonlijk niveau willen leren kennen. Als je een sparringpartner voor de lange termijn wilt zijn, moet je wel. Ik praat meestal met mijn klanten op momenten dat ze een cruciale beslissing nemen of hun pad veranderen. Het is dan belangrijk om te begrijpen hoe iemand in elkaar steekt. Sommige huisartsen willen alles in de toekomst geregeld hebben. Omdat ik ze goed ken neem ik dat mee in mijn advies.

Welke interesses hebben ze?

Huisartsen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan het regelen van hun financiële toekomst. Praktijken worden steeds groter, patiënten zijn mondiger en veeleisend, de huisvesting is steeds lastiger. Omdat ik ze weet hoe ze er financieel voorstaan, kan ik snel schakelen en meteen op de goede weg meedenken. Dat werkt prettig voor mij en ook voor de huisartsen”.

Eerste contact: bellen

Huisartsen die willen weten hoe ik werk, kunnen mij rechtstreeks bellen. Als ze een indicatie willen voor welk bedrag ze als huisarts een hypotheek kunnen afsluiten, kan ik dat na een eerste gesprek meteen geven. Dan kan ik ook meteen inschatten of Van Lanschot bij ze past. Het moet namelijk wel wederzijds klikken”, lacht Van Roekel.

Ben je altijd bereikbaar?

Ja, ik ben van mening dat dit echt essentieel is. Als een van mijn klanten hulp nodig heeft, kunnen ze op elk moment contact met me opnemen. Ook in het weekend? “Ja, als een vraag niet tot maandag kan wachten, dan zeker in het weekend. Maar dat gebeurt niet zo vaak! “

Dus alle huisartsen die momenteel overwegen ‘ik wil wel een hypotheek bij Van Lanschot’ mogen me vandaag nog bellen.

Aandacht voor gezondheid

Omdat u als huisarts zorgt voor de gezondheid en welzijn van uw patiënten, zorgen wij voor uw financiële gezondheid. Zo kunt u zich zorgeloos richten op zaken die u belangrijk vindt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips