Kunnen paddenstoelen een bijdrage leveren aan je gezondheid?

Je hoort en leest steeds meer over paddenstoelsupplementen. Toch zijn paddenstoelen niet nieuw of pas ontdekt. In China is men binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) al duizenden jaren bekend met de heilzame werking van paddenstoelen. Inmiddels is onder gezondheidsprofessionals en therapeuten in Nederland de interesse ook enorm toegenomen.

Traditionele Chinese Geneeskunde

TCG is een medisch systeem in China dat is gebaseerd op inzichten die duizenden jaren terug gaan. Hun uitgangspunt is dat ziekte en pijn signalen zijn van een lichaam dat uit balans is. Met behulp van diverse behandelwijzen helpt TCG het lichaam te herstellen naar een natuurlijk evenwicht. Binnen dit systeem maakt TCG onder andere gebruik van acupunctuur, kruiden, maar ook van heilzame paddenstoelen.

Paddenstoelen en je gezondheid

Wat maakt paddenstoelen zo gezond? Paddenstoelen worden enorm gewaardeerd vanwege hun nutritionele eigenschappen. Ze bevatten verschillende mineralen, essentiële aminozuren, sporenelementen en vitamine B. Deze stoffen hebben een synergetische werking, wat inhoudt dat deze stoffen gecombineerd een versterkende werking hebben.

Echter, de heilzame kracht van een paddenstoel wordt vooral toegeschreven aan de bèta-glucanen in de paddenstoelen. Bèta-glucanen hebben eigenschappen die het afweersysteem een boost geven. Daarnaast bevatten deze paddenstoelen triterpenen. Deze triterpenen worden als een adaptogeen stof gezien.

Adaptogenen

Wat zijn adaptogenen? Het Latijnse ‘adaptare’ betekent aanpassen, en dat is precies waar adaptogene stoffen het lichaam bij ondersteunen. Een adaptogeen stelt het lichaam in staat om zich bij stress snel aan te passen en de afweer te verhogen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde invloeden van buitenaf, zodat het meer in balans komt.

Paddenstoelsupplementen

Er zijn veel soorten paddenstoelen die elk hun eigen heilzame uitwerking hebben. De meest bekende zijn wel de shiitake, reishi, chaga en de cordyceps. Sommige soorten, waaronder de shiitake, worden veelal in de keuken gebruikt. Andere soorten, waaronder Chaga, worden tot een voedingssupplement verwerkt. Dit is omdat bepaalde voedingsvezels uit paddenstoelen niet goed door ons lichaam verteerd kunnen worden. Daarom worden de werkzame stoffen tot capsule of poeder verwerkt, zodat de opname verbeterd wordt.

De Chaga paddenstoel

De Chaga (Inonotus Obliquus ofwel berkenweerschijnzwam) is een bijzondere paddenstoel. Het groeit voornamelijk op berkenbomen in koude gebieden. Chaga is bijvoorbeeld te vinden in Siberië, maar ook in Lapland, Noord-Amerika en Alaska. Deze paddenstoel ziet er niet heel gewoon uit, het uiterlijk lijkt namelijk op verbrande kolen. De binnenkant van de zwam heeft daarentegen een geelbruine tot oranje kleur en zit boordevol voedingsstoffen.

De Chaga paddenstoel staat bekend om zijn antioxidante en immuunversterkende werking. Chaga bevat betulinezuur, een antioxidant dat een sterke antivirale en antibacteriële werking heeft. Daarnaast werken de bèta-glucanen in Chaga ontstekingsremmend en bieden ze een ondersteunende functie voor het immuunsysteem. Zodoende wordt het lichaam aangespoord om de Natural Killer cellen (NK-cellen) aan te maken. Door deze extra hulptroepen ben je beter voorbereid als virussen, bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen het lichaam willen binnendringen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips